Versterken van executieve functies bij kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 184
Wanneer 08/12/2023
Uur 09:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 111,00 - € 89,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 07/12/2023
Aantal uren vorming 3,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

TOS / executieve functies / (innerlijke) taal / Theory Of Mind
 

Inhoud

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) meer problemen hebben met executieve functies (EF) dan kinderen zonder TOS. De gedrags- en sociaal-emotionele problemen die we zien bij kinderen en jongeren met TOS kunnen vaak verklaard worden vanuit de verstoorde ontwikkeling van de EF.

In deze vorming gaan we in op de ontwikkeling van de EF bij kinderen en jongeren met TOS en de rol daarbij van onze (innerlijke) taal en Theory of Mind (TOM). We vertrekken vanuit een neuropsychologische invalshoek.
Daarnaast bekijken we in de interactieve workshop hoe we EF als emotieregulatie, werkgeheugen en planning/organiseren bij kinderen en jongeren met TOS kunnen stimuleren en integreren in onze logopedische setting.
 

Door wie?

Eddy Hoste

Eddy Hoste is logopedist-coördinator in het paramedisch centrum VIETAAL in Zingem (Kruisem).
Hij heeft een jarenlange expertise in onderzoeken en behandelen van kinderen en jongeren met taalontwikkelingsstoornissen. Daarnaast is hij als praktijklector verbonden aan de opleiding Logopedie & Audiologie van de HOGENT, waarin hij zijn praktijkervaring deelt met studenten.  

Begga Van De Walle 

Begga Van De Walle is voorzitter van vzw CETOS (Centrum Taalontwikkelingsstoornissen). Ze werkte meer dan 40 jaar als logopedist in het CAR Overleie in Kortrijk, met jarenlange expertise in diagnostiek en therapie van kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Ze is coauteur van ‘Het verhaal van Odi. Leren omgaan met dysfasie’, medeontwikkelaar van het PDOD (Protocol Diagnostiek Ontwikkelingsdysfasie) en betrokken bij verschillende projecten rond psycho-educatie bij kinderen en jongeren met ontwikkelingsdysfasie.
 

Voor wie?

Deze online workshop is bedoeld voor logopedisten die betrokken zijn bij therapie van kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis.
 

Over wie?

Oudere kleuters, lagereschoolkinderen en kinderen uit de eerste jaren van het secundair onderwijs
 

Praktisch

Maximum 30 deelnemers

Je volgt deze online workshop via het platform Zoom. Je krijgt op 7/12 een e-mail met een link naar de online workshop en wat praktische informatie. Kreeg je op 7/12 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS