De motorische ontwikkeling ondersteunen bij kinderen en jongeren met DCD

Bewegen leuk maken: motorische leerstijl en motorisch voorstellingsvermogen
Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag
Code 168
Wanneer 24/11/2023
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 23/11/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditatie bij PQK (12 punten) 

Trefwoorden

Bewegingsrepresentaties / leerstijl / DCD
 

Inhoud

Voor kinderen zijn een actieve levensstijl en bewegen van groot belang in het kader van participatie. Kinderen en jongeren met DCD hebben andere motorische leerstijlen dan typisch ontwikkelende kinderen. Dat komt door hun beperkingen in motorische vaardigheid en hun beperkingen in cognitie, zoals het werkgeheugen. Voor hen is bijvoorbeeld impliciet motorisch leren en leren via motorische inbeelding en actieobservatie een beter alternatief. Door de inzet van die methoden kunnen we hen aanmoedigen om op een voor hen passende manier mee te doen aan bewegingsactiviteiten. Tijdens deze online studiedag belichten we de meest recente wetenschappelijke inzichten en gaan we in op de betekenis en het gebruik ervan in de praktijk.

De werkvorm is hoofdzakelijk theoretisch, waarbij tijdens de presentaties ook korte video’s getoond worden. In de namiddag wordt ook een praktische toepassing besproken waarbij inbreng van de deelnemers verwacht wordt.
 

Door wie?

Prof. dr. Bert Steenbergen

Hoogleraar met de leeropdracht Perception and Action Problems bij het Behavioral Science Institute en bij het onderwijsinsitituut Orthopedagogische wetenschappen en onderwijswetenschappen. Vice-decaan onderzoek van de Faculteit Sociale Wetenschappen en als Professorial fellow verbonden aan de Australian Catholic University, Melbourne.
 

Voor wie?

Therapeuten die werken met kinderen en jongeren met een (vermoeden van) DCD: kinesitherapeuten, ergotherapeuten, zorgcoördinatoren, leerkrachten buitengewoon onderwijs.
 

Over wie?

6 - 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 - 10.15 uur
  • pauze
  • 10.30 - 12.00 uur
  • pauze
  • 13.00 - 14.15 uur
  • pauze
  • 14.30 - 16.00 uur

Je volgt deze online studiedag via het platform Zoom. Je krijgt op 23/11 een e-mail met een link naar de online studiedag en wat praktische informatie. Kreeg je op 23/11 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Accreditatie bij PQK. 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS