(Psycho)motorische diagnostiek bij jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme

Thema's
(Psycho)motoriek
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 166
Wanneer 23/11/2023
Uur 09:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 59,00 - € 51,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 21/11/2023
Aantal uren vorming 3,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditatie Pro-Q-Kiné

  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 6 punten
  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten PQK - Algemeen kinesitherapeutisch: 6 punten

Trefwoorden

Autismespectrumstoornis / motorische ontwikkeling / diagnostiek
 

Inhoud

Bij kinderen met autisme verloopt de motorische ontwikkeling vaak anders en soms vertraagd. Bovendien is er recent meer aandacht voor de rol van atypische/vertraagde motorische ontwikkeling, vooral vanuit de erkenning van het belang van vroegdiagnostiek, waarbij een afwijkende motorische ontwikkeling beschouwd wordt als een vroege biomarker.

(Psycho)motorische diagnostiek bij jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme is echter complex. In deze online studiedag vertrekken we vanuit de wetenschappelijke literatuur en schetsen we een overzicht van de huidige stand van zaken rond vroegmotorische ontwikkeling bij kinderen met (een vermoeden van) autisme. Daarnaast staan we vooral stil bij de praktische aspecten en de interpretatie van motorisch onderzoek. Op basis van klinische ervaring geven we concrete handvaten mee om motorisch onderzoek in deze populatie te faciliteren, om zo tot een betrouwbare en valide conclusie te komen.
 

Door wie?

Prof. dr. Tine Van Damme 

Als assistant-professor verbonden aan de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie, Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven.
Als psychomotorisch kinesitherapeut verbonden aan het Expertisecentrum Autisme, UPC Z.org KU Leuven.

https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00105781
https://www.researchgate.net/profile/Tine-Van-Damme
 

Voor wie?

In eerste instantie richten we ons tot kinesitherapeuten die werken met jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme. Ook andere professionele hulpverleners met interesse in het onderwerp zijn altijd welkom. We verwachten dat de deelnemers voldoende kennis hebben rond de pathologie.
 

Over wie?

1 tot 5 jaar
 

Praktisch

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 - 10.15 uur
  • pauze
  • 10.30 - 12.00 uur

Je volgt deze online studiedag via het platform Zoom. Je krijgt op 22/11 een e-mail met een link naar de online studiedag en wat praktische informatie. Kreeg je op 22/11 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS