Signaal Digitaal Webinar - Terminologie spraakklankstoornissen

De terminologie van spraakklankstoornissen, een update
Thema
Spraak en taal
Type Webinar
Code 086
Wanneer 20/03/2023
Uur 19:30u tot 21:00u
Waar Online
Prijs € 32,00 - € 32,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 20/03/2023
Aantal uren vorming 2,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

 

Signaal Digitaal Webinar

2023 - nummer 1 - Terminologie spraakklankstoornissen

  • De terminologie van spraakklankstoornissen, een update
  • Signaal Digitaal = webinar + interactie + artikel 
  • Wanneer? ma 20 maart 2023 (19u30 - 21u)
  • Auteurs? Klaar Vanopstal, Eric Manders, Jente Verbesselt en Joris Vanopstal
  • Deelname? 32 euro


Inhoud   

"De terminologie in het logopedisch veld is inconsistent, variabel, inadequaat, een puinhoop, een chaos en een flessenhals. De ene term kan verschillende betekenissen hebben, terwijl verschillende termen naar dezelfde inhoud kunnen verwijzen”, zo schetste de vakgroep spraakpathologie Australië in 2008 het probleem. Ook in ons taalgebied is er veel onduidelijkheid rond de terminologie van spraakklankstoornissen, zo bleek alvast bij de ontwikkeling van het SpraakKlankOnderzoek (SKO). 

Achter elke kritiek verbergt zich een wens naar verbetering. Enkele leden van de werkgroep SKO gaan in dit artikel in op het belang van onderbouwde terminologie en correcte termen. Ze identificeren de oorzaken van inconsistentie en bieden een verantwoording voor de keuzes die gemaakt werden in het kader van het SKO-project, ondersteund door alle Vlaamse master- en bacheloropleidingen logopedie. De besproken termen behoren allemaal tot het domein van de spraakontwikkeling en de beschrijving van de vertragingen en stoornissen die daarbij kunnen optreden. De focus ligt dus op de kinderleeftijd. De keuzes worden uitgebreid verantwoord en aan het logopedische werkveld aangeboden als voorkeurstermen. Ze worden voor zover nodig afgezet tegen verouderde termen zoals bv. articulatie- of fonetische stoornissen.

Tijdens dit webinar stellen de auteurs dit artikel voor, gaan verder in op een aantal aspecten en is er mogelijkheid tot interactie en discussie.
 

Online tijdschrift, met interactie!

De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat je kunt bijblijven in je vakgebied.
 

Hoe werkt Signaal Digitaal?

Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.

Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, ben je vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar je je ooit eens door moet worstelen. Want je bent als het ware al opgewarmd!

Kan je niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om later ook losse artikels aan te bieden.

 

ZOOM
Via het platform Zoom kan je het Signaal Digitaal Webinar volgen. Je krijgt ten laatste op 20/3 (voor 16 u) een e-mail met praktische info en registratielink. Heb je deze link niet gekregen, kijk zeker eens in je spambox. Toch geen e-mail te zien? Neem dan contact op met Geert Andries 
 

Voor Sig-participanten

Zoals vooraf aangekondigd hebben Sig-participanten jaarlijks recht op 2 gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars, ter waarde van 2x 32 euro. Wil je hiervan gebruikmaken, schrijf je dan in via een mailtje naar vanessa.de.grauwe@sig-net.be. We zorgen dan voor uw gratis inschrijving. Op die manier genereert het systeem niet automatisch een factuur. Wij houden bij per participant hoeveel gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars plaatsvinden. Dank voor je medewerking!

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS