Motorische vaardigheden en fysieke activiteit van kinderen en jongeren met autisme

Recente inzichten en de vertaling naar de klinische praktijk
Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag
Code 037
Wanneer 02/02/2023
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 31/01/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditatie bij PQK 

  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 12 geaccrediteerde punten
  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten PQK - Algemeen kinesitherapeutisch: 12 geaccrediteerde punten

Trefwoorden

ASS / motorische problemen / fysieke activiteit
 

Inhoud

Er zijn verschillende aangrijpingspunten voor de behandeling van kinderen/jongeren met autisme. Tijdens deze online studiedag focussen we op twee aspecten die in het bijzonder relevant zijn voor de kinesitherapeutische praktijk, namelijk (1) de motorische vaardigheden/problemen van kinderen/jongeren met autisme, en (2) fysieke activiteit in deze populatie.

In de voormiddag geven we aandacht aan motorische vaardigheden/problemen van kinderen en jongeren met een autisme. We geven een state of the art overzicht van de wetenschappelijke literatuur. Vanuit een ontwikkelingsoogpunt staan we stil bij de verschillende aspecten (van vroegmotorische ontwikkeling tot motorische vaardigheden). In het bijzonder belichten we assessment en diagnostiek van motorische problemen in deze specifieke populatie, waarbij we - vanuit de literatuur en klinische ervaring - de vertaalslag maken naar de klinische praktijk.

In de namiddag bespreken we verschillende aspecten van fysieke activiteit in deze populatie. We kijken hierbij breed naar fysieke activiteit en bespreken zowel de effectiviteit en mogelijkheden van bewegingsinterventies als de barrières en valkuilen voor participatie.

Het doel van deze theoretische studiedag is het aanbieden van een state of the art overzicht van de huidige wetenschappelijke literatuur met betrekking tot beide onderwerpen. Daarnaast is er aandacht voor de vertaling van deze inzichten naar de klinische praktijk.

 

Door wie?

Prof. dr. Tine Van Damme 

Als Assistant Professor verbonden aan de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie, Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven.
Als psychomotorisch kinesitherapeut verbonden aan het Expertisecentrum Autisme, UPC Z.org KU Leuven.

https://www.kuleuven.be/wieiswie/nl/person/00105781
https://www.researchgate.net/profile/Tine-Van-Damme
 

Voor wie?

In eerste instantie richten we ons tot kinesitherapeuten die werken met kinderen en jongeren met autisme. Ook andere profesionele hulpverleners met interesse in dit onderwerp zijn steeds welkom. We verwachten dat de deelnemers voldoende kennis hebben over de pathologie.

 

Over wie?

0 tot 18 jaar
 

Praktisch

Accreditatie bij PQK. 

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.30 u – 16.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 1/02 en wat praktische informatie. Kreeg u op 1/02 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS