Basiscursus NAH - Wat is een hersenletsel? Oorzaken, gevolgen en hoe ga je ermee om?

Basiscursus Vlaams-Brabant
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Cursus
Code 213
Wanneer 24/11/2022
01/12/2022
22/12/2022
Uur 14:00u tot 16:00u
Waar Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek
Prijs € 0,00
Uiterste inschrijvingsdatum 24/11/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

In heel Vlaanderen wordt er in de verschillende provincies, gesteund door de Hersenletsel Liga en de provinciale samenwerkingsverbanden, een basiscursus georganiseerd.

 

Inhoud

De belangrijkste oorzaken van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn (verkeers)ongevallen, een beroerte, infecties of een hersentumor. De groep mensen met NAH wordt elk jaar groter, mede door de groeiende medische en technologische kennis. Meer en meer mensen overleven hersenbeschadiging. Er wacht hen de zware taak om met de blijvende gevolgen te leren leven.

Wat is een hersenletsel? Hoe wordt dit veroorzaakt? We bekijken de ernst, gradatie en aard van een hersenletsel. Naast zichtbare gevolgen zijn er vaak ook onzichtbare gevolgen die het leven moeilijker maken. De niet-zichtbare gevolgen hebben te maken met cognitieve, emotionele en gedragsveranderingen. Zowel de persoon met NAH als de familie ondervinden vaak moeilijke of verwarrende situaties, die vaak tot misverstanden en discussie leiden. Ook jij als begeleider, thuiszorghulp of opvoeder zal hiermee te maken hebben. We reiken concrete tips aan om er mee om te gaan in je werksituatie.

M.a.w. de inhoud gaat van de basis in neuropsychologie over gedragsgevolgen naar emotionele gevolgen, altijd gericht naar het belang hiervan voor de concrete begeleiding.

 

Door wie?

Eline Note, dr. Dirk Liessens en Guy Lorent

allen verbonden aan Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek

 

Voor wie?

Professionele hulpverleners die zich willen verdiepen in het thema NAH. Geen voorkennis nodig.

 

Over wie?

Volwassen personen met NAH

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

i.s.m.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond hersenletsel (NAH)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS