(N)iemand naast mij - Eenzaamheid bij personen met NAH en hun naasten

Een handleiding in de herkenning en de aanpak van eenzaamheid
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Studiedag
Code 060
Wanneer 06/04/2023
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 05/04/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Eenzaamheid / herkenning en aanpak / handleiding / hersenletsel / NAH

 

Inhoud

Het begrip ‘eenzaamheid’ is zeer actueel. 46 procent van de Belgen voelt zich soms tot altijd eenzaam. Eenzaamheid is dan ook een maatschappelijk probleem van deze tijd. Toch is er nog steeds een negatieve beeldvorming en een taboe rond eenzaamheid: je wordt al snel zielig bevonden. De kern van eenzaamheid is het gemis aan betekenisvolle relaties en contacten. Ze zijn van belang voor het persoonlijk herstel en het sociaal en maatschappelijk functioneren. Hoe je met eenzaamheid omgaat, hangt af van je eigen persoonlijkheid en van je omgeving.

Door het hersenletsel kampt de getroffen persoon veelal met een veranderde persoonlijkheid, gekoppeld aan verlieservaringen en een verschraling van het netwerk: beide zijn risicofactoren voor het ervaren van negatieve gevoelens van eenzaamheid in dit veranderd leven. Sociaal isolement en eenzaamheid liggen op de loer.

Door een te eenzijdige kijk op eenzaamheid, is het huidige aanbod van interventies vooral gericht op netwerkontwikkeling en activering. Het sluit onvoldoende aan bij de specifieke omstandigheden en behoeften van de persoon. Naast de socioculturele activering zoals bijvoorbeeld ontmoetingsmomenten in dienstencentra, moet er ook ingezet worden op persoonlijke activering, waarbij de vaak ondergesneeuwde krachten (terug) zichtbaar gemaakt worden. Een aanpak van beide vormen van interventie is dan ook aangewezen.

Tijdens deze studiedag kijken we met een genuanceerde blik naar eenzaamheid als aanzet tot het bieden van respons op maat. Er worden tools aangereikt om de verschillende taken bij het concept eenzaamheid te herkennen en aan te pakken, specifiek gericht naar personen met NAH. De persoonlijke ‘connectiebox’ wordt toegelicht als een handleiding en een op maat gerichte aanpak voor de persoon met NAH.

 

Door wie?

Greet Demesmaeker
Lector/onderzoeker, departement Gezondheid en Welzijn, opleiding bachelor orthopedagogie, AP Hogeschool Antwerpen.

Lid van de kenniskring lectoraat Mantelzorg, Haagse Hogeschool Den Haag - werkt freelance voor diverse organisaties in België en Nederland.

Publicaties:

Demesmaeker, G., & Pazmany, E. (2019). Aandacht voor personen uit het secundaire netwerk van thuiswonende volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel. Signaal, 107, 12-20.

Haar boek ‘Veranderd leven, veranderd netwerk, veranderde krachten’ verscheen in 2020 bij Sig. In 2022 verscheen haar recentste boek 'Dansen met mezelf. Eenzaamheid bij mensen met een onzichtbare kwetsbaarheid'.
 

Voor wie?

Voor professionele hulpverleners die volwassenen met NAH ondersteunen
 

Over wie?

18 tot 65 jaar
 

Praktisch

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.45 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.45 u – 16.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 5/04 samen met de nodige praktische informatie. Kreeg u op 5/04 voor 14.00u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be


Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond hersenletsel (NAH)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS