Aan de slag met Metaphon voor onderzoek en behandeling van kinderen met fonologische spraakklankstoornissen

Thema
Spraak en taal
Type Studiedag
Code 035
Wanneer 03/04/2023
Uur 09:00u tot 16:30u
Waar Online
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 02/04/2023
Aantal uren vorming 6,50u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Metaphon / fonologische stoornissen / onderzoek / therapie / spraakklankstoornissen
 

Inhoud

Tijdens deze praktische studiedag stellen we de fonologische Metaphontherapie voor die je kan doen met de Metaphonbox of met zelf samengestelde minimale woordparen.

We  vertrekken vanuit een nauwkeurige analyse van de nog voorkomende fonologische vereenvoudigingsprocessen in de screening en het Processpecifiek Onderzoek van de Metaphonbox. We tonen aan hoe je ook uit andere fonologische en fonetische onderzoeken (AFPO, NAO en het nieuwe SKO) een behandelingsplan voor Metaphontherapie kan opstellen.

We illustreren deze methode met filmpjes, casussen en te gebruiken materiaal. Er worden veel concrete materiaaltips gegeven. We oefenen daadwerkelijk met het opstellen van een behandelingsplan en de uitwerking ervan. Zo kan je na deze studiedag zelf aan de slag met Metaphon bij kinderen met fonologische spraakklankstoornissen.

Na een schets van het theoretisch kader verduidelijken we voor welke fonologische stoornissen de methode van Hodson & Paden meer aangewezen is en illustreren deze methode kort. Ook de differentiële diagnose met spraakontwikkelingsdyspraxie en een mogelijke behandeling hiervan komen aan bod.
 

Door wie?

Ingrid Herreman
Centrum voor Ambulante Revalidatie ’t VLOT Beveren
Logopedist

Ingrid volgde o.a. de workshops Hodson & Paden uitgebreid, Metaphon, Prompt, SOD en Hanen. Ze is mede-auteur van ‘Taalmaatjes: Ouderbegeleiding bij kleuters met spraak- en taalproblemen’ en van het ‘PDOD: Protocol Diagnostiek OntwikkelingsDysfasie’. 
 

Voor wie?

Voor logopedisten die kinderen met fonologische en fonetische spraakklankstoornissen onderzoeken en/of behandelen
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Uurregeling:

9u00 tot 16u30

Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 31/3. Kreeg u op 31/3 na 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via  kim.van.daele@sig-net.be

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem gerust een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS