EuREKA - Train de trainer

Thema
Geestelijke gezondheid
Type Workshop
Code 076
Wanneer 07/07/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Oude Abdij Drongen
Prijs € 200,00 - € 200,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 06/07/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

We organiseren deze workshop opnieuw tijdens het najaar, op 10 oktober in Drongen (zie vorming code 101) & op 7 december in Gijzegem (zie vorming code 182).

 

Trefwoorden

Emotieregulatie / training / kinderen / adolescenten
 

Inhoud

Emoties horen bij het leven en iedereen krijgt ooit wel eens te maken met intense emotionele gebeurtenissen die gepaard gaan met verschillende gevoelens zoals verdriet, angst en/of boosheid. De manier waarop we met deze emoties omgaan, zal invloed uit oefenen op hoe jongeren ontwikkelen. Emotieregulatie speelt dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling en instandhouding van verschillende psychische problemen, zoals depressieve klachten, angst, eet- en gewichtsproblemen, verslaving, zelfverwondend gedrag, gedragsproblemen en verschillende pijn- en gezondheidsklachten.

De huidige emotieregulatietraining is gebaseerd op de geëvalueerde Affect Regulatie Training (ART) voor volwassenen, ontwikkeld door Berking en Whitley (2014) en combineert verschillende modules uit de Cognitieve Gedragstherapie, Acceptatie en Commitment Therapie, Emotiegerichte therapie, oplossingsgerichte therapie en positieve therapie. Het doel van de training is het aanleren van zes cruciale emotieregulatie basiscompetenties, met name BC1) ademhalings- en spierontspanning, BC2) emotioneel bewustzijn, BC3) aanvaarden, BC4) effectieve zelfondersteuning, BC5) analyseren en BC6) het gebruiken van emotieregulatiestrategieën. De uitgebreide en diepgaande emotieregulatietraining beoogt het verhogen van de emotionele weerbaarheid en kan bovenop de reeds lopende standaard behandelprogramma’s ingericht worden.

De train de trainer opleidingen bestaan steeds uit twee delen. Het eerste deel focust op theorie: hierbij ontvangen de deelnemers een online presentatie die zij op een zelf gekozen moment thuis of op het werk kunnen bekijken voor de start van deel 2. Het tweede deel focust op praktijk: tijdens een interactieve dag maken de deelnemers kennis met het protocol aan de hand van oefeningen.

Materiaal: het handboek 'Emotieregulatietraining bij kinderen en adolescenten' van Caroline Braet en Matthias Berking (kostprijs niet inbegrepen in de prijs van de workshop) is optioneel en online te bestellen via https://www.springer.com/gp/book/9789036823074

Voor meer informatie omtrent het interventieprogramma EuREKA en het preventieprogramma Boost Camp kan u terecht op de volgende webpagina: http://eurekablendedcare.com/

In samenwerking met de UGent

 

Door wie?

Eva Van Malderen
Doctoraal onderzoeker
Vakgroep klinische ontwikkelingspsychologie - UGent
 

Elisa Boelens
Doctoraal onderzoeker
Vakgroep klinische ontwikkelingspsychologie - UGent

 

Voor wie?

Psychologen, (ortho)pedagogen en kinder- en jeugdpsychiaters

 

Over wie?

EuREKA is ontwikkeld als interventieprogramma en kan aangeboden worden bij kinderen en adolescenten tussen 10 en 16 jaar oud binnen een klinische context

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Maximum 15 deelnemers

Deze vorming is geaccrediteerd door de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT).

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS