Psycho-educatie bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 070
Wanneer 08/05/2023
22/05/2023
Uur 09:00u tot 12:00u
Waar Zowel online als live
Prijs € 138,00 - € 111,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 05/05/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Psycho-educatie / taalontwikkelingsstoornis / ontwikkelingsdysfasie / kinderen
 

Inhoud

Door verbale communicatieproblemen kunnen kinderen en jongeren met een taalontwikkelingsstoornis (TOS)/ ontwikkelingsdysfasie (OD) zich vaak onvoldoende verstaanbaar maken en begrijpen vaak onvoldoende wat er gezegd wordt met gevolgen voor de communicatieve redzaamheid. De taalproblemen hebben impact op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling en het gezinsfunctioneren.

TOS en OD veroorzaken heel wat onzekerheden, zowel bij de kinderen en jongeren als bij hun naaste omgeving.

Psycho-educatie voor kind en ouders is een belangrijk onderdeel van de begeleiding en behandeling van kinderen met een TOS/OD. Psycho-educatie helpt om meer inzicht te verkrijgen in de problematiek van de ‘stoornis’ maar vooral in het aanleren van vaardigheden en een positieve houding met adequaat aanpakgedrag. Een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en actieve participatie verhogen motivatie en betrokkenheid met een gunstig effect op het dagelijks functioneren.

Dag 1 (online via Zoom van 9u00 tot 12u00) start met een  gedeelte rond de mogelijke impact van een TOS/ OD op sociaal-emotioneel en cognitief vlak. We verdiepen ons vervolgens in de belangrijke pijlers, onderdelen en nut van psycho-educatie bij TOS en OD waarbij het ICF-model en empowerment een cruciale rol innemen.

Geïllustreerd met voorbeelden en een eigen casus overlopen we tijdens dag 2 (live in Gijzegem van 9u00 tot 12u00) de weloverwogen therapeutische aanpak om psycho-educatie effectief in te zetten en overlopen kritisch het beschikbaar materiaal. Vervolgens gaan we interactief en doelgericht aan de slag.
 

Door wie?

Begga Van De Walle

Begga is als logopedist werkzaam in het revalidatiecentrum Overleie te Kortrijk waar zij, naast (ouder)coaching bij (taal)ontwikkelingsstoornissen, ruime ervaring opdeed in diagnostiek en therapie van kinderen met ontwikkelingsstoornissen (in meertalige context).

Zij was meer dan 20 jaar coördinator van de Sig-intervisiewerkgroep ‘Taal bij kinderen’ en maakte 20 jaar deel uit van de Sig-intervisiewerkgroep Hanen.

In 2014 werd zij voorzitter van vzw CETOS (Centrum Taalontwikkelingsstoornissen).

Zij is coauteur van ‘Het verhaal van Odi. Leren omgaan met dysfasie’ en stond mee aan de basis van het PDOD (Protocol Diagnostiek Ontwikkelingsdysfasie, 2018).
 

Voor wie?

Deze workshop is in de eerste plaats bedoeld voor logopedisten, psychologen, (ortho)pedagogen, maatschappelijk werkers en ondersteuners met voorkennis en enige ervaring in de behandeling van kinderen en/of tieners met TOS/OD. Actieve en betrokken participatie verhoogt het leereffect van deze workshop.
 

Over wie?

Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis
 

Praktisch

Documentatie en koffiepauzes op 22/05 inbegrepen

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib.
Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS