Ouderverstoting bij (v)echtscheiding

Bewustwording van je rol als hulpverlener
Thema
Algemeen
Type Studiedag
Code 193
Wanneer 17/11/2022
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 17/11/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Ouderverstoting - (v)echtscheiding - loyaliteitenconflict 
 

Inhoud

Wanneer een kind één van de ouders verstoot, noemt men dit ouderverstoting of oudervervreemding. Het is een vorm van hechtingsdifferentiatie die vooral voorkomt bij (v)echtscheidingen. Ouderverstoting kan om verschillende redenen ontstaan. Veelal maakt één van de ouders de andere ouder (on)bewust slecht bij het kind, waardoor het kind zich in een loyaliteitsconflict bevindt. Er ontstaat steeds meer afstand in de relatie met de andere ouder. Soms voelen kinderen zich onvoldoende geborgen bij de ene ouder, of waren er reeds ouder-kind problemen voor de ouderlijke breuk.  

De eerste signalen van ouderverstoting zijn niet altijd even makkelijk op te vangen. Vaak zijn we ons niet helemaal bewust van de gezinsdynamiek die er speelt in de ouder-kindrelatie. Onbewust nemen we als hulpverleners soms een rol op die de ouderverstoting mee in stand houdt of zelfs gaat versterken. Tijdens deze online studiedag gaan we dieper in op wat ouderverstoting inhoudt, wat het betekent voor het kind en de ouder, en wat onze rol als hulpverlener kan zijn. 

Tijdens deze interactieve studiedag bekijken we ouderverstoting vanuit wetenschappelijke en juridische hoek, maar gaan we eveneens overlopen wat onze rol als therapeut hierbij kan inhouden.  We gaan dieper in op een aantal internationale richtlijnen rond de benadering van ouderverstoting. Dit maken we zeer concreet via klinische vignetten. Deelnemers die reeds praktijkervaring hebben met betrekking tot ouderverstoting, worden uitgenodigd om een casus voor te bereiden door voldoende informatie over het gezin en de ontwikkeling van het kind te verzamelen. Hier zal tijdens de studiedag op een interactieve manier mee gewerkt worden.

 

Door wie?

Prof. dr. Bie Tremmery
Praktijk De Boskeet 
K&J psychiater, systeemtherapeut, M.Sc. Biostatistics, gerechtsdeskundige en voormalig docent KU Leuven

Na een kleine 10 jaar forensische jeugdzorg, startte Prof. Dr. Bie Tremmery in 2018  een privépraktijk, waar ze reguliere K&J psychiatrische zorg met forensische expertopdrachten combineert. Haar onderzoek aan de KU Leuven richtte zich op het agressiemanagement en het leefklimaat in een residentiële setting. Ze was Belgische hoofdonderzoeker van het Europese MILESTONE Project over transitiepsychiatrie.

Voor wie?

Alle therapeuten die werken met kinderen en hun ouders: logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, orthopedagogen, zorgcoördinatoren, etc. 


 

Over wie?

Kinderen en jongeren, alle leeftijden. 


 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.30 u – 16.00 u

ZOOM

Via het platform Zoom volg je deze online vorming. Je krijgt een e-mail met een link naar de vorming op 16/11 en wat praktische informatie. Kreeg je op 16/11 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib.
Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS