Ouderverstoting bij (v)echtscheiding

Bewustwording van je rol als hulpverlener
Thema
Algemeen
Type Studiedag
Code 193
Wanneer 17/11/2022
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 03/11/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven PRINT
Extra info

Trefwoorden

Ouderverstoting - (v)echtscheiding - loyaliteitenconflict 
 

Inhoud

Wanneer een kind één van de ouders verstoot, noemt men dit ouderverstoting of oudervervreemding. Het is een vorm van hechtingsdifferentiatie die vooral voorkomt bij (v)echtscheidingen. Eén van de ouders maakt de andere ouder (on)bewust slecht bij het kind, waardoor er afstand ontstaat in de relatie met de andere ouder.

Tijdens deze online studiedag gaan we dieper in op wat ouderverstoting inhoudt, wat het betekent voor het kind en de ouder, en wat onze rol hierin is als hulpverlener. De eerste signalen van ouderverstoting zijn niet altijd even makkelijk op te vangen. Vaak zijn we ons niet helemaal bewust van de dynamiek die er speelt in de ouder-kindinteracties. Zo nemen we als hulpverleners soms onbewust rollen op die de ouderverstoting mee in stand houden of zelfs mee in de hand werken. 

Tijdens deze interactieve studiedag gaan we na wat onze rol als therapeut hier kan inhouden, bekijken we ouderverstoting vanuit wetenschappelijke en juridische hoek en gaan we na welke richtlijnen en handvatten naar behandeling we kunnen meegeven aan therapeuten en het zorglandschap. 
 

Door wie?

Prof. dr. Bie Tremmery
Praktijk De Boskeet 
K&J psychiater, systeemtherapeut, voormalig docent KU Leuven

Na een kleine 10 jaar forensische jeugdzorg, startte Bie recent een privépraktijk. Haar onderzoek aan de KU Leuven richtte zich op het agressiemanagement en het leefklimaat in een residentiële setting. Ze was een van de Belgische hoofdonderzoekers van het Europese MILESTONE Project over transitiepsychiatrie.

 

Voor wie?

Alle therapeuten die werken met kinderen en hun ouders: logopedisten, ergo-therapeuten, psychologen, orthopedagogen, zorgcoördinatoren, etc. 
 

Over wie?

Kinderen en jongeren, alle leeftijden. 
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.30 u – 16.00 u

ZOOM

Via het platform Zoom volg je  deze online vorming. Je krijgt een e-mail met een link naar de vorming op 17/11 en wat praktische informatie. Kreeg je op 16/11 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Delen

Inschrijven
CONTACTEER ONS