Diagnostiek en behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en jongeren (incl. autisme)

Het protocol en de soms weerbarstige praktijk
Thema's
Geestelijke gezondheid
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 112
Wanneer 26/09/2022
Uur 09:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 53,00 - € 46,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 23/09/2022
Aantal uren vorming 3,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Dwangstoornis - obsessieve-compulsieve stoornis - cognitieve gedragstherapie
 

Inhoud

Kinderen die hun handen tot bloedens toe wassen, getergd worden door steeds terugkerende akelige beelden, urenlang rituelen uitvoeren voordat ze kunnen gaan slapen, of steeds opnieuw dezelfde vragen stellen aan hun ouders (die daarop elke keer weer hetzelfde antwoord moeten geven). Ze worden er diep ongelukkig van en toch lukt het ze niet om ermee te stoppen. Tot grote wanhoop van niet alleen henzelf, maar vaak ook van hun ouders.

Tijdens deze studiedag gaat het over de diagnostiek en de behandeling van kinderen en jongeren met een dwangstoornis, met speciale aandacht voor kinderen met autisme. Het gaat over het herkennen van dwang, het onderscheid tussen dwangrituelen en andere rituelen, cognitieve gedragstherapie en aanpassingen voor kinderen met autisme. Het gaat over problemen en oplossingen daarvoor. We zullen ingaan op situaties uit de praktijk, waarbij de deelnemers van harte worden uitgenodigd om casuïstiek in te brengen.

De werkvorm is theoretisch met praktische toepassing. Er wordt verteld hoe de diagnostiek en behandeling van de dwangstoornis in zijn werk gaat bij kinderen en jongeren (inclusief kinderen en jongeren met autisme). De deelnemers zijn van harte uitgenodigd om casuïstiek in te brengen.
 

Door wie?

Dr. Lidewij Wolters

Accare Groningen 

GZ-psycholoog, senior onderzoeker
Auteur van verschillende nationale en internationale publicaties over de behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en jongeren. Mede-auteur van het behandelprotocol ‘Bedwing je dwang’, cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren met een dwangstoornis: De Haan, E., & Wolters, L.H. (2021). Bedwing je dwang. Over de behandeling van kinderen en jongeren met een dwangstoornis. Herziene versie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.


Voor wie?

Professionele hulpverleners die met diagnostiek en/of behandeling van de dwangstoornis te maken heeft (dit zelf verricht, of dit tegenkomt in zijn/haar werkveld en hierin geïnteresseerd is).
Enige ervaring met de dwangstoornis is gewenst. 
 

Over wie?

Kinderen en jongeren met een dwangstoornis (ongeveer 6 tot 18 jaar), inclusief kinderen met autisme.
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 23/09 en wat praktische informatie. Kreeg u op 23/09 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS