Overprikkeling en hooggevoeligheid bij kinderen en jongeren, met bijzondere aandacht voor kinderen met ADHD en ASS

Thema's
Autisme (ASS)
ADHD
Type Webinar
Code 030
Wanneer 10/05/2022
Uur 10:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 33,00 - € 29,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 09/05/2022
Aantal uren vorming 2,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Trefwoorden

Overprikkeling - hooggevoeligheid - ADHD - autisme - basisrust
 

Inhoud

Kinderen en jongeren krijgen het in de huidige, prikkelrijke prestatiemaatschappij soms hard te verduren. Bijgevolg nemen overprikkeling en hooggevoeligheid regelmatig de bovenhand. Bij hen weerspiegelt zich dit vaak in (moeilijk hanteerbaar) gedrag. Dat kan ons als begeleider een gevoel van onmacht geven. Het vormt voor ons een uitdaging om hen basisrust te laten vinden en deze vast te houden in verschillende contexten.

Deze interactieve vorming biedt je inzichten en handvatten om overprikkelingssignalen snel te herkennen en te begrijpen. Vanuit deze kadering wordt er geleerd om af te stemmen op de gevoeligheid van het kind met als doel het vinden en het behouden van basisrust. Doorheen de vorming worden zowel preventieve interventies als curatieve tips en tools aangereikt, inzetbaar op individueel en omgevingsniveau.

Het betreft een theoretische webinar met praktische oefeningen (videomateriaal, casusoefeningen) en direct inzetbare tools om deze moeilijkheden aan te pakken.

De inzichten zijn toepasbaar voor alle kinderen en jongeren (6 tot 18 jaar) waarbij er regelmatig bijzondere aandacht besteed wordt aan kinderen met ADHD en autismespectrumstoornissen.
 

Door wie?

Ann Martens

Praktijk voor Kinderpsychiatrie te Zutendaal
Praktijk Sterkerwijs te Ham

Klinisch orthopedagoog, specialisatie in autismespectrumstoornissen
Pedagogisch gastspreker (Donche/Thomas More, Education Academy, Ondersteuningsnetwerken)
 

Voor wie?

Professionele hulpverleners die werken met kinderen en jongeren (psychologen, (ortho)pedagogen, therapeuten, ondersteuners, zorgleerkrachten, CAR-medewerkers, enz.). Enige basiskennis over autisme en ADHD is aangewezen. 

 

Over wie?

6 tot 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 10.00 u – 12.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze webinar volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de webinar op 9/05 samen met de nodige praktische informatie. Kreeg u op 9/05 voor 14.00u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS