Zorg(en)kinderen in de school

Het onderwijs en de hulpverlening als partners
Thema's
Algemeen
Werken met de context
Type Workshop
Code 016
Wanneer 08/02/2022
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 159,00 - € 127,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 25/01/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

PRINT
Extra info

Trefwoorden

Zorg\ onderwijs\ leerkracht\ probleemgedrag   

 

Inhoud

Een leerkracht heeft het vandaag niet altijd onder de markt. In de klas ontmoet hij enerzijds kinderen die het hem of haar knap lastig maken. Ze verstoren de les, negeren regels en afspraken en moeten voortdurend tot de orde geroepen worden. Maar er zijn anderzijds ook de stille, angstige en teruggetrokken kinderen, waarover hij of zij zich zorgen maakt. Het zou ook kunnen dat enkele kinderen kampen met een dipje, gepest worden of lijden onder de situatie thuis. Nog andere kinderen gedragen zich erg bijzonder of opvallend zonder dat dit gedrag meteen verklaard kan worden.

Over al deze kinderen wordt er in scholen gepiekerd en overlegd in multidisciplinaire teams. Ouders horen dat de school met de handen in het haar zit en krijgen het warme advies buitenschoolse hulp in te schakelen.

Deze workshop gaat over deze kinderen. We kiezen ervoor een kader aan te reiken dat leerkrachten en schoolteams helpt om perspectief te brengen in schijnbaar vastgelopen onderwijsleersituaties. Dit is een bewuste keuze. In plaats van ons af te vragen wat er met het kind mis is, gaan we na hoe interacties tussen leerkrachten, kinderen en ouders verbeterd kunnen worden.

Daarom vertrekken we van observaties in de klas en geven we stap-voor-stap aan hoe je die moeilijkheden systematisch in kaart brengt en verheldert. Verder leer je hoe je met collega’s, leerkrachten, zorgcoördinatoren , ondersteuners, CLB-medewerkers, enz. aan de slag kunt. Je leert de ernst en de complexiteit van deze situaties in de klas taxeren en daarvoor een handelingsplan uit te werken.

We maken er een interactieve workshop van, een voornamelijk praktijkgerichte opleiding die veel rekening houdt met de aangereikte casuïstiek.

 

Door wie?

Maurits Wysmans, tot november 2020 actief als opleidingsverantwoordelijke en momenteel nog als gastprofessor verbonden aan de UCLL. Hij is deskundig op het terrein van opvoedings- en gedragsproblemen en daarnaast ook auteur van diverse artikels en coauteur van het boek ‘ Praten met ouders’ (Lannoo Campus)


Voor wie?

Leerkrachten, ondersteuners, hulpverleners in de kind- en jeugdhulp, zorgcoördinatoren, pedagogen, psychologen, maatschappelijk werkers, jeugdprofessionals. Geen specifieke  voorkennis vereist.  
 

Over wie?

6 - 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.30 u – 16.00 u

 

ZOOM

Via het platform Zoom volg je deze online workshop volgen. Je krijgt een e-mail met een link naar de online workshop op 07/02 en wat praktische informatie. Kreeg je op 27/02 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be


Delen

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS