Signaal Digitaal Webinar - Spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD): vuistregels voor diagnostiek en therapie

Concrete en snelle manieren om SOD te herkennen en differentiëren
Thema
Spraak en taal
Type Webinar
Code 169
Wanneer 30/09/2021
Uur 19:30u tot 21:00u
Waar Online
Prijs € 28,00 - € 28,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 31/12/2021
Aantal uren vorming 2,00u

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Online tijdschrift, met interactie!

De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is sinds 2021 een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat u kunt bijblijven in uw vakgebied.
 

Hoe werkt Signaal Digitaal?

Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.

Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, bent u vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar u zich ooit eens door moet worstelen. Want u bent als het ware al opgewarmd!

Kunt u niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om later ook losse artikels aan te bieden.
 

Signaal Digitaal Webinar

2021 - nummer 3 - Spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD)

  • Spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD): vuistregels voor diagnostiek en therapiet
  • Signaal Digitaal = webinar + interactie + artikel 
  • Wanneer? do 30 september 2021 (19u30 - 21u)
  • Auteur? Veerle Waelkens
  • Deelname? 28 euro

Abstract artikel  

Op basis van recente evidentie en een concrete definitie willen we vuistregels voor onderzoek en therapie aanreiken rond spraakontwikkelingsdyspraxie (SOD). Deze zijn direct toepasbaar in de klinische setting. Er wordt aangegeven hoe de ouders te betrekken in de therapie en waarom dat zo belangrijk is. Er worden ook tips geformuleerd die voor leerkrachten belangrijk zijn.

Na het verschijnen van het boek ‘Spraakontwikkelingsdyspraxie, het watervalmodel in de praktijk’ (Waelkens, 2017) blijft er een sterke vraag uit het werkveld naar concrete en snelle manieren om SOD te herkennen en te differentiëren. De vraag wat nu precies het verschil maakt in therapie blijft persistent. Dezelfde topics blijven ook prominent aanwezig in research tussen 2018 en 2021. Doordat kinderen met SOD een zeer heterogene groep vormen en hun specifieke kenmerken evolueren over de tijd en naargelang de hoeveelheid en soort therapie die ze kregen, zijn er meestal veel beperkingen aan researchprojecten. Deze beperkingen houden dan weer de ambivalentie en twijfel in stand over duidelijke diagnostische criteria, diagnostische activiteiten en werkzame elementen voor therapie. Op basis van evidentie en klinisch redeneren worden in dit artikel vuistregels geformuleerd, die worden voorgesteld tijdens het webinar.
 

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u het Signaal Digitaal Webinar volgen. U krijgt ten laatste op 30/9 (voor 16 u) een e-mail met praktische info en registratielink. Indien u deze niet ontving, kijk zeker eens in uw spambox. Toch geen e-mail te zien? Neem dan contact op met Geert Andries via geert.andries@sig-net.be
 

Voor Sig-participanten

Zoals vooraf aangekondigd hebben Sig-participanten jaarlijks recht op 2 gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars, ter waarde van 2x 28 euro. Wilt u hiervan gebruikmaken, schrijf u dan in via een mailtje naar vanessa.de.grauwe@sig-net.be. We zorgen dan voor uw gratis inschrijving. Op die manier genereert het systeem niet automatisch een factuur. Wij houden bij per participant hoeveel gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars plaatsvinden. Dank voor uw medewerking!

 

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS