Motorische problemen en fysieke activiteit bij kinderen en jongeren met een licht tot matig verstandelijke beperking

Code 006
Thema's
(Psycho)motoriek
Verstandelijke beperking
Type Studiedag
Code 006
Wanneer 17/03/2022
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 16/03/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Accreditatie bij Pro-Q-Kiné.

 

Trefwoorden

Verstandelijke beperking - motorische vaardigheden - fysieke activiteit
 

Inhoud

Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking vertonen vaak motorische problemen die relevant zijn voor de (kinesitherapeutische) praktijk. Daarnaast vertonen ze vaak lage niveaus van fysieke activiteit en fysieke fitheid.

Tijdens deze studiedag focussen we op twee aspecten. In de voormiddag geven we aandacht aan motorische vaardigheden/problemen van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. We geven een state of the art overzicht van de wetenschappelijke literatuur. We staan in het bijzonder stil bij assessment en diagnostiek van motorische prroblemen in deze specifieke populatie.

In de namiddag bespreken we verschillende aspecten van fysieke activiteit in deze populatie. We kijken hierbij breed naar fysieke activiteit en bespreken zowel de effectiviteit en mogelijkheden van bewegingsinterventies als de barrières en valkuilen voor participatie.

Het doel van deze studiedag is om een theoretische uiteenzetting te geven over de huidige wetenschappelijke literatuur. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de inzichten vanuit de klinische praktijk.

 

Door wie?

Prof. dr. Tine Van Damme 
Als Assistant Professor verbonden aan de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie, Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven.
Als psychomotorisch kinesitherapeut verbonden aan het Expertisecentrum Autisme, UPC Z.org KU Leuven.

 

Voor wie?

In eerste instantie richten we ons tot kinesitherapeuten die werken met personen met een verstandelijke beperking. Ook andere profesionele hulpverleners met interesse in dit onderwerp zijn welkom. We verwachten dat de deelnemers voldoende kennis hebben omtrent de pathologie.

 

Over wie?

6 tot 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.30 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.30 u – 16.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 16/03 en wat praktische informatie. Kreeg u op 16/03 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Accreditatie bij PQK. 

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS