Klankenpad - Letterweg

De kracht van gevisualiseerde klanken in de therapie en op school

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 19/04/2021 - 26/04/2021
Uur 09:00 tot 13:00
Waar
Prijs € 179,00 - € 143,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 16/04/2021
Aantal uren vorming 8u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Trefwoorden

Klankenonderwijs / fonemisch bewustzijn / klanktekenkoppeling

 

Inhoud

Letterweg is een leermiddel waarbij beeld, beweging, betekenisgeving, humor, fantasie, empathie, klank en creativiteit ingezet worden om leerprocessen op gang te brengen. De fonologische ontwikkeling speelt een belangrijke rol bij de spraak- en taalontwikkeling.

Hogere leerprocessen zoals lezen en het spellen bouwen erop voort en dragen op hun beurt ook bij tot de verdere ontwikkeling van dat fonologisch bewustzijn. Pratende letters brengen de klanken tot leven en maken verbinding met de leerling. Zij vertellen hoe woorden klinken, leggen op een begrijpelijke manier de lees- en spellingsregels uit en visualiseren de strategieën die je beoogt. In deze workshop staat de klank centraal.

                                                 

Klank-tekenkoppeling gebeurt spontaan omdat klank en teken versmolten zijn. Al de medeklinkers en klinkers en hun respectievelijke klankkenmerken, waaronder de articulatie, worden besproken. Je ontdekt hoe je de uitspraak en dus klankopbouw van woorden kan visualiseren. Alle kleuters en beginnende lezers hebben hier baat bij. Leer hoe je het Letterweg-schrift en de Letterweg-gebaren kan inzetten bij kinderen met (risico op) dyslexie, AD(H)D, ASS, TOS en fonologische stoornissen. Maak van beelddenkers beeld-klankdenkers.

Er worden geen accreditatiepunten voorzien voor deze cursus.

 

Door wie?

Emmanuelle de Waal

Van Taal tot Leren

Logopedist en dyslexiebehandelaar
Auteur van Letterweg

Emmanuelle werkt als logopedist en dyslexiebehandelaar in Nederland en België.
www.logopediedewaal.nl

 

Voor wie?

Logopedisten, leerkrachten uit het kleuteronderwijs, het eerste en tweede leerjaar, ergotherapeuten, kinesisten, orthopedagogen, kindercoaches, NT2-therapeuten e.a. professionelen die meer willen weten over klankenonderwijs

 

Over wie?

Kinderen van 3 tot 12 jaar
 

Praktisch

Uurregeling van de lesdagen:

  • 9.00 u – 13.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online workshop volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online workshop op 16/04 en wat praktische informatie.
Kreeg u op 16/04 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be


Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140