Infant Mental Health. Wie het kleine niet eert...

Code 046

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 07/12/2020
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 30/11/2020
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u
Ik schrijf me in

Afdrukbare fiche

 

Trefwoorden

Infant Mental Health / geestelijke of mentale gezondheidszorg / baby’s / jonge kinderen
 

Inhoud

Baby’s en jonge kinderen fascineren, ze hebben een grote aantrekkingskracht, zijn allemaal verschillend en laten zich niet zomaar lezen of kennen. Ze verwijzen naar de kracht van het leven maar roepen door hun afhankelijkheid ook kwetsbaarheid op. Baby’s zijn dragers van veel betekenissen. Dé baby of het jonge kind bestaat niet, zelfs tijdens de zwangerschap wordt er al over de baby gedacht, worden betekenissen toegekend of angsten geprojecteerd. Vanaf de eerste ontmoetingen leren baby’s dat ze deel zijn van een relationele wereld. Die relaties vormen de blauwdruk voor alle toekomstige relaties en zijn bepalend voor de balans tussen veerkracht en kwetsbaarheid in het latere leven.

Infant Mental Health (IMH) betekent letterlijk de geestelijke of mentale gezondheid van baby’s en jonge kinderen. De centrale vraag in de IMH-visie is: hoe beïnvloeden ouder, kind en omgevingsfactoren de ouder-kindrelatie en hoe kunnen we de kwaliteit van de ouder-kindrelatie bevorderen zodat dit ten goede komt aan de ontwikkeling van de baby?

De geestelijke gezondheidszorg voor baby’s, jonge kinderen en hun zorgfiguren staat nog in zijn kinderschoenen. Er is nood aan een breed gedragen Infant Mental Health-visie met ‘wrapped care’ rond gezinnen over verschillende hulpverleningsorganisaties heen. Baby’s en jonge kinderen kunnen niet wachten!
 

Door wie?

Dr. Marijke Vandepitte

Kinder- en jeugdpsychiater, Psychodynamisch therapeut, Infant Mental Health Specialiste

Tewerkgesteld in WINGG, MFC de Berkjes en privé praktijk
 

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor de allerkleinsten en hun zorgfiguren.

 

Over wie?

0-3 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Ik schrijf me in

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140