Online studiedag: Emoties bij mensen met NAH

Code 047

Praktisch
Type activiteit: Online studiedag
Wanneer 02/11/2020
Uur 09:00 tot 16:00
Waar Online
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 26/10/2020
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u
Ik schrijf me in

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Emoties en emotieregulatie / NAH / behandeling
 

Inhoud

Bij de meeste mensen die een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) oplopen, ontstaat er een onevenwicht tussen emotieregulatie en frontale controle. Het gedrag wordt vaak sterker beïnvloed door de emotionele valentie van gebeurtenissen en gedachten. Men spreekt van ‘emotion-driven’ behavior.

Aan de hand van een neuropsychologisch en neurobiologisch schema, gebaseerd op hypotheses van verschillende neurowetenschappers, ontwikkelen we tijdens deze studiedag een theoretisch kader waarin een groot gedeelte van de emoties en gedragscomponenten bij patiënten met NAH begrijpelijk wordt. We stellen tevens handvatten voor behandeling, globale attitude en omgang voor.

Sensorische, cognitieve, executieve en emotionele overload worden gebruikt als concept om de behandeladviezen te onderbouwen. Deze theorie wordt toegepast op situaties uit het eigen leven en bij verschillende casussen. De meeste gedragingen en reacties bij mensen met NAH verschillen namelijk van gekende (‘normale’) reacties enkel door de snelheid, de intensiteit en de frequentie van optreden.
 

Door wie?

Dr. Dirk Liessens

UPC Sint-Kamillus Bierbeek

Psychiater

Werkzaam in CERENAH, het departement voor psycho-neurologische revalidatie. Behandelaar voor mensen met NAH, ziekte van Huntington en syndroom van Korsakoff. Verantwoordelijke arts voor de conventie van het Riziv voor de ziekte van Huntington. Verbonden aan het UZ Gasthuisberg voor de multidisciplinaire raadplegingen voor patiënten met NAH en de ziekte van Huntington.
 

Voor wie?

Voor professionelen die werken met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
 

Over wie?

3 tot 65+ jaar
 

Praktisch

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.45 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.45 u – 16.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 30/10 en wat praktische informatie.
Kreeg u op 30/10 na 12.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Ik schrijf me in

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140