DCD, alleen problemen met motoriek? - Extra sessie

Code 119

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 23/10/2020
Uur 13:00 tot 16:00
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 132,00 - € 106,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 19/10/2020
Aantal uren vorming 3u

Deze vorming is volzet. U kan zich echter als reserve inschrijven, als u dat wenst

Ik schrijf me in als reserve

Afdrukbare fiche

Accreditatie bij PQK
 

Trefwoorden

Motorische problemen / DCD / dyspraxie / motivatie / coaching
 

Inhoud

Kinderen en jongeren met de diagnose DCD vertonen motorische onhandigheid, ook wel dyspraxie genoemd. Vaak is er echter sprake van meer dan alleen motorische problemen. De onzichtbaarheid van DCD en de complexiteit van het beeld kan ertoe leiden dat kinderen zich niet begrepen voelen. Dit kan gevolgen hebben voor hun zelfvertrouwen en zelfbeeld.

In juli 2019 is de Nederlandse Richtlijn DCD vastgesteld en beschikbaar gemaakt: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/developmental_coordination_disorder_dcd/startpagina_-_developmental_coordination_disorder_dcd.html

Deze inleefsessie is gebaseerd op de nieuwste inzichten en afspraken in de richtlijn. We zoomen vooral in op het perspectief van de kinderen en jongeren zelf. Wat betekenen de ervaren problemen voor hen en waar hebben ze behoefte aan? Met foto-verhalen en filmbeelden wordt dit zichtbaar.

Een ervaringscircuit om zelf te ervaren wat DCD is, biedt inzicht en begrip voor wat zij ervaren in hun dagelijkse vaardigheden. Praktische adviezen voor ondersteuning op school en thuis komen aan bod.

Door wie?

Annelies de Hoop
Ergotherapeut en Master of Education (specialisatie ‘gedrag’).

Na ruim 20 jaar ervaring als ergotherapeut in het speciaal onderwijs is Annelies sinds 2014 werkzaam als consulent bij een samenwerkingsverband in Tilburg om basisscholen te ondersteunen bij de onderwijsbehoeften van leerlingen op het gebied van bewegen en  gedrag.  Daarnaast geeft ze trainingen gericht op zelfsturing en motivatie.
 

Voor wie?

Begeleiders, leerkrachten en behandelaars uit de zorg en onderwijs, die te maken hebben met kinderen met ontwikkelingsstoornissen waarbij motorische problemen een rol spelen.
 

Over wie?

3 - 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap en koffiepauzes inbegrepen.

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Deze vorming is volzet. U kan zich echter als reserve inschrijven, als u dat wenst

Ik schrijf me in als reserve

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140