Online studiedag - ASS bij meisjes en moeders

Op het eerste gezicht subtiel, maar niet minder ernstig - code 093

Praktisch
Type activiteit: Online studiedag
Wanneer 23/10/2020
Uur 09:00 tot 16:00
Waar Online vorming
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 21/10/2020
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u
Ik schrijf me in

 

Afdrukbare fiche

Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 22/10.

Kreeg u op 22/10 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via  kim.van.daele@sig-net.be

 

Trefwoorden

Autisme / meisje / moeder / vrouwen
 

Inhoud

Autisme komt minder vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes en vrouwen, op het eerste gezicht, anders kan uitzien. Het lijkt minder typisch autistisch, maar is niet minder ernstig.
 

Veel meisjes en vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze camoufleren hun problemen, wat vaak een hoge tol eist. Zo kunnen er bijkomende lichamelijke en psychische problemen ontstaan, zoals angst, depressie, burn-out klachten en eetstoornissen. Behandeling van deze problemen helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het (nog onbekende) onderliggende autisme. Regelmatig is er bij een van de ouders sprake van (kenmerken van) autisme. Bij moeders is dit niet altijd even zichtbaar. Dit heeft gevolgen voor het ouderschap, maar ook voor de communicatie tussen ouders en hulpverleners.
 

Tijdens deze studiedag staan we stil bij onderscheidende kenmerken van meisjes en moeders met autisme, de gevolgen hiervan voor diagnostiek en behandeling. De theoretische kennis wordt geïllustreerd met videomateriaal en casusbesprekingen.
 

Door wie?

dr. Els Blijd-Hoogewys
INTER-PSY, Klinisch psycholoog/psychotherapeut

Blijd-Hoogewys, E. (2019). Hoofdstuk 9. Autismespectrumstoornissen. In T. Van Amelsfoort, M.  Bekker, J. Van Mens-Verhulst & M. Olff, Handboek psychopathologie bij vrouwen en mannen (pp. 128- 138). Amsterdam: Boom.
 

Marrit Buruma

INTER-PSY, Orthopedagoog
Buruma, M., & Blijd-Hoogewys, E. (2019). Jonge meisjes camoufleren kenmerken autisme. VROEG, 36, 6-8.
Buruma, M.,  & Blijd-Hoogewys, E. (2017). Autisme bij meisjes: subtiel, niet minder ernstig. VROEG, 4, 8-11.


Voor wie?

Elke hulpverlener die werkt met autisme. Enige voorkennis rondom autisme is wenselijk.
 

Praktisch

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 u – 10.15 u
  • Pauze
  • 10.45 u – 12.00 u
  • Pauze
  • 13.00 u – 14.15 u
  • Pauze
  • 14.45 u – 16.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze online studiedag volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online studiedag op 22/10 en wat praktische informatie.
Kreeg u op 22/10 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Ik schrijf me in

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140