Autisme en het voorspellende brein

Theme
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 134
Date(s) 22/10/2024
Time 09:00h until 16:00h
Location Online
Price € 122,00 - € 105,00 for participants
Registration deadline 24/09/2024
Duration 6,00h
Professional training
Register
Extra info

Niet te missen, want ...

 • "Verhelderende, duidelijke en uitdagende studiedag!"
 • "Ik geef nooit een score 10, maar hier kan ik niet anders. Uitermate boeiend en met kennis van zaken. Peter Vermeulen ontgoochelt nooit. Veel stof nu tot nadenken."
 • "Afwisseling tussen theorie en een meer interactief luik. Heel duidelijke verheldering aan de hand van voorbeelden bij complexe theoretische kaders."
   

Trefwoorden

Autisme - neuropsychologie - waarneming
 

Inhoud

Je hoort vaak over een verstoorde prikkelverwerking in autisme, maar wat als het brein geen prikkels verwerkt?
Wat als het begrijpen van menselijk gedrag en hoe daarop te reageren vooral een kwestie is van onbewust gissen en voorspellen? Hebben socialevaardigheidstrainingen en het aanleren van sociale kennis aan mensen met autisme dan wel zin?

We leren mensen met autisme emoties af te lezen van het menselijk gelaat, maar wat als het menselijk brein gelaatsuitdrukkingen niet gebruikt om te weten hoe iemand zich voelt? En wat als de moeilijkheden die mensen met autisme ervaren in de communicatie vooral te maken hebben met het niet kunnen voorspellen wat iemand gaat zeggen?

Recente ontdekkingen in onderzoek van het menselijk brein gooien onze traditionele ideeën over waarnemen en denken compleet overhoop. Sinds eeuwen denken we dat het brein de prikkels verwerkt die het ontvangt van de zintuigen en er betekenis aan geeft, waarna die betekenisverlening onze reactie op die prikkels aanstuurt. Tegenwoordig wordt dat model doorgaans beschreven met de metafoor van de computer.

Helaas blijkt dat beeld niet te kloppen. Ons brein is helemaal geen supersnelle computer, maar een soort gokmachine. Het brein is een orgaan dat voorspelt en dan kijkt of die voorspellingen kloppen. Het brein zit niet te wachten tot het info krijgt van de zintuigen: het brein gebruikt die zintuigen om de eigen voorspellingen te checken. En dat brein kan goed voorspellen omdat het heel contextgevoelig is.

Deze ‘Copernicaanse’ revolutie in het denken over het brein heeft ook gevolgen voor de manier waarop we over autisme denken. Veel zaken die we nu doen in autisme, zijn - bekeken vanuit de nieuwe ontdekkingen – geen goed idee. En andere zaken, zoals het bieden van voorspelbaarheid, die worden in het licht van het voorspellende brein nog belangrijker dan we ooit dachten. We illustreren wat de gevolgen van de nieuwe inzichten betekenen voor de praktijk en we doen dat met drie voorbeelden: de aanpak van overprikkeling, het aanleren van emotieherkenning en de communicatie.

 

Door wie?

Peter Vermeulen
Autism in Context


Voor wie?

Voor iedereen die met kinderen, jongeren en/of volwassenen met autisme werkt in onderwijs, zorg of hulpverlening

Niveau: vervolg
 

Over wie?

Mensen in het autismespectrum, alle leeftijden, alle begaafdheidsniveaus
 

Praktisch

Hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Uurregeling van de dag:

 • 9.00 - 10.15 uur
 • pauze
 • 10.30 - 12.00 uur
 • pauze
 • 13.00 - 14.15 uur
 • pauze
 • 14.30 - 16.00 uur

Je volgt deze online workshop via het platform Zoom. Je krijgt op 21/10 een e-mail met een link naar de online studiedag en wat praktische informatie. Kreeg je op 21/10 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.
 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS