CO-OP: een evidence-based interventie om cliënten te ondersteunen bij het (her)leren van dagelijkse activiteiten

Theme
(Psycho)motoriek
Type Workshop
Code 107
Date(s) 30/10/2024
31/10/2024
07/02/2025
Time 09:30h until 16:30h
Location Thomas More Campus Geel
Price € 472,00 - € 378,00 for participants
Registration deadline 30/09/2024
Duration 18,00h
Professional training
Register
Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Boeiende spreker die het helemaal in de vingers heeft en met veel enthousiasme kan overbrengen."
  • "Duidelijk uitgelegd, met veel concrete voorbeelden en interessante feedback op je eigen casus."
  • "Heel vlot en toegankelijk, boeiend."
     

Trefwoorden

CO-OP / assessment en interventie / dagelijkse activiteiten / (motorisch) leren stimuleren
 

Inhoud

Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) is een cliëntgerichte interventie gebaseerd op (motorische) leer-, cognitieve en gedragstheorieën, geschikt voor cliënten vanaf 5 jaar die dagelijkse activiteiten willen leren of verbeteren. De CO-OP ApproachTM is uit diverse onderzoeken effectief gebleken voor kinderen, jongeren en volwassenen met diverse diagnoses zoals DCD, ADHD, ASS, CP, dystonie, SB, NAH, CVA.

Een therapeut begeleidt de cliënt bij het leren of verbeteren van dagelijkse activiteiten. Samen met de therapeut leert de cliënt het handelen te analyseren en zijn eigen cognitieve strategieën te verwerven om  problemen bij de uitvoering van activiteiten op te lossen. De CO-OP benadering is een cliëntgerichte, activiteitgerichte interventie die het (motorisch) leren stimuleert zodat cliënten de geleerde cognitieve strategieën ook kunnen toepassen wanneer ze de activiteit uitvoeren in een andere context of wanneer ze een nieuwe activiteit willen leren. Door deze transfer van leren wordt participatie mogelijk.

Deze workshop bestaat uit twee opeenvolgende dagen en een derde dag een aantal maanden later. Tijdens de tweedaagse gaan we in op cliëntgerichte doelbepaling, het observeren en analyseren van de uitvoering van  de dagelijkse activiteiten met behulp van de PQRS en DPA en de cliënt begeleiden door middel van guided discovery om een strategiegebruiker te worden. Op dag 3 werken we met casuïstiek en vragen van deelnemers. Deze dag is interactief en gevarieerd zodat deelnemers feedback ontvangen op het toepassen van CO-OP benadering in de eigen praktijk. Tijdens dag 3 zal er ook verdieping in de onderliggende theorieën en de evidence voor de CO-OP benadering aan bod komen. De 3 opleidingsdagen vormen als één geheel de workshop.
 

Door wie?

Rianne Jansens

Ergotherapeut, lector, onderzoeker. Ze heeft gewerkt met diverse doelgroepen, is een ervaren lesgever en voert wetenschappelijk onderzoek uit gericht op participatie en inclusie.

Ze is sinds 2006 een gecertificeerd CO-OP instructor. Deze CO-OP workshop wordt aangeboden onder supervisie van het ICAN, International Cognitive Approaches Network https://icancoop.org/.
 

Voor wie?

Voor ergotherapeuten, kinesitherapeuten werkzaam met cliënten (kinderen, jongeren en volwassen) die problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ten gevolge van DCD, ADHD, ASS, CP, SB, dystonie, NAH of CVA.
 

Over wie?

Kinderen vanaf 5 jaar, jongeren, volwassenen en ouderen die problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Aangezien CO-OP gebaseerd is op leer- en cognitieve theorieën, is de interventie niet geschikt voor cliënten met ernstige cognitieve en/of communicatieproblemen.
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen. 

Maximum 16 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS