Basisworkshop Leespraat

Een doorgaande lijn naar lezen en praten
Theme
Spraak en taal
Type Workshop
Code 089
Date(s) 31/10/2024
Time 09:30h until 16:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 262,00 - € 209,00 for participants
Registration deadline 30/09/2024
Duration 6,00h
Professional training
Register
Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Heel leerrijke en boeiende workshop."
  • "Heel leuke afwisseling tussen beeldmateriaal en theoretische achtergrond. Aangename spreekster waarbij interactie zeker mogelijk was."
  • "Zeer bruikbaar, toepasbaar in de praktijk, veel duidelijke voorbeelden gekregen"
     

Trefwoorden

Downsyndroom / functioneel werken / lezen en communiceren
 

Inhoud

Kinderen met het syndroom van Down hebben bijna allemaal belemmeringen op het gebied van de spraakontwikkeling. Het begrijpen loopt relatief sterk voor op het praten. De ontwikkeling van het praten wordt bemoeilijkt door problemen met het gehoor en met het auditief verwerken van informatie. Het visuele kanaal functioneert doorgaans veel beter.

Leespraat is primair een communicatieprogramma, waarbij praten en lezen zich gelijk op ontwikkelen. Het lezen ondersteunt en ontwikkelt het praten. Met een nadruk op de keuze van leeswoorden die uit de belangstellingswereld van het kind komen en functioneel zijn in de communicatie, kan vanaf het begin aan de uitspraak en het praten in zinnen gewerkt worden.

Kenmerkend voor Leespraat is de doorgaande lijn vanaf de peuterleeftijd door alle schooljaren heen. Leespraat betekent begrijpend en betekenisvol lezen vanaf het eerste leeswoord. Het visueel-analytische leesprogramma – het direct herkennen en onderscheiden van woorden, letters en woorddelen – vormt de basis voor het ontwikkelen van het denken, communiceren, en natuurlijk ook van het zelfstandig leren lezen. Leespraat biedt hierdoor een veilige weg naar lezen en praten voor kinderen die auditief zwak zijn en visueel sterk. Dit geldt voor veel kinderen met Downsyndroom, maar kan ook voorkomen bij andere kinderen met spraak-taalproblemen of ontwikkelingsachterstand.

Tijdens de workshop wordt een overzicht van de methode gegeven en worden de praktische stappen gedemonstreerd. Er worden videofragmenten getoond en materialen bekeken. De officiële methode ‘Leespraat’ is die dag ook (vrijblijvend) te koop voor 25,00 euro (enkel cash betalen mogelijk).

Leespraat, ontwikkeld en geschreven door Hedianne Bosch van Stichting Scope (zie www.stichtingscope.nl), is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring in het werken deze kinderen en studies van bestaande methodieken.
 

Door wie?

Heidi van Ginkel
Stichting Scope
Docent

Heidi geeft de trainingen ‘Rekenlijn’ en ‘Leespraat’.
Naast het geven van trainingen en advies werkt ze met deze methode individueel met tal van kinderen met downsyndroom.


Voor wie?

De workshop is bedoeld voor logopedisten, leerkrachten en andere begeleiders rondom het kind met downsyndroom of andere kinderen met spraak/taalproblemen.
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS