Cognitief begaafde leerlingen - Wat weten we en wat betekent dit voor diagnostiek en begeleiding?

Themes
Cognitie en gedrag
Leerstoornis
Type Studiedag
Code 076
Date(s) 06/06/2024
Time 09:30h until 12:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 61,00 - € 53,00 for participants
Registration deadline 06/05/2024
Duration 3,00h
Professional training
Register
Extra info

Trefwoorden

Cognitieve begaafdheid / diagnostiek / talentontwikkeling

Inhoud

Deze studievoormiddag biedt een recente stand van zaken vanuit de onderzoekswereld rond cognitieve begaafdheid (bv. Wat zijn (recente)relevante theoretische kaders?). We maken daarbij gebruik van zowel internationale literatuur als Vlaamse onderzoeksbevindingen (o.a. FWO-SBO project TALENT). We focussen op de doelgroep van kinderen en jongeren in het lager en secundair onderwijs (ca. 6-18 jaar).

Verder hebben we het over belangrijke aandachtspunten inzake handelingsgerichte psychodiagnostiek en begeleiding, specifiek voor de groep van begaafde leerlingen. Hoe kan je begaafde leerlingen herkennen (in de klas, in begeleiding)? Welke noden ervaren zij? Wat hebben zij nodig om zich goed te voelen?

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, hebben ook begaafde kinderen en jongeren nood aan (en recht op) kwaliteitsvol onderwijs en/of aangepaste begeleiding waardoor ze hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen (Verschueren en collega’s, 2021). In de vorming zoomen we ten slotte in op een specifieke subgroep, namelijk begaafde leerlingen met een leerstoornis, en de manier waarop zij vaak ‘dubbel bijzonder’ (kunnen) zijn.

We voorzien ook ruimte voor actieve participatie van de deelnemers, onder andere aan de hand van het bespreken van stellingen en/of casusmateriaal.
 

Door wie?

Dr. Sofie Wouters
KU Leuven, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Schoolpsychologie en Ontwikkeling in Context & Expertisecel Begaafdheid (PraxisP)
Onderwijsverzorger en schoolpsycholoog
 

Voor wie?

Personen werkzaam in leerlingenbegeleiding, onderwijs of (klinisch) psychologische begeleiding met interesse voor het topic 'cognitieve begaafdheid'
 

Over wie?

Kinderen van 6 tot 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en koffiepauze inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS