U zegt…? Broddelen!

Aan de slag met casussen
Theme
Spraak en taal
Type Workshop
Code 061
Date(s) 04/07/2024
05/07/2024
28/10/2024
Time 09:30h until 16:30h
Location Sig Gijzegem
Price € 420,00 - € 336,00 for participants
Registration deadline 20/06/2024
Duration 18,00h
Professional training
Register
Extra info

Trefwoorden

Broddelen  / broddel-stotteren / stotter-broddelen / diagnostiek / behandelplan en -doelen / therapieprincipes
 

Inhoud

"My friend, you have been chosen to be the clinician for a cluttering client.
The experience should both be challenging and character building (C. Van Riper)."

Kenneth O. St. Louis (2013) spreekt van een ‘syndroom’ wanneer hij het over broddelen heeft. Als we de literatuur bestuderen, vinden we essentiële, facultatieve en bijkomende kenmerken van broddelen. Deze workshop vertrekt vanuit een theoretisch maar praktisch denkkader. We vergelijken broddelen met stotteren. Wat overlappende kenmerken tussen de twee betreft, spreken we van een continuïteitstheorie.

In deze workshop passen we de theoretische inzichten toe op een denkkader voor diagnostiek. We concretiseren onderzoekstaken in detail aan de hand van 2 modelcasussen (een lagereschoolkind en een jongvolwassene). Jij brengt als deelnemer een eigen cliënt in als uitgangspunt, bij wie het (differentiaal)onderzoek nadien ook uitgevoerd zal worden. We gebruiken het ICF als leidraad en stellen op basis daarvan het behandelplan concreet op.

We leiden vanuit de resultaten van het onderzoek accenten af voor de behandeling en selecteren behandeldoelen. Die laatste linken we ook aan de recente wetenschappelijke evidentie. We werken enkele therapiesessies concreet uit met de focus op lagereschoolkinderen en volwassenen. Vervolgens pas je de inzichten als deelnemer toe op je eigen casus. Die bezorg je ten laatste een week voor de opleiding aan de lesgeefster. Je ontvangt de nodige informatie na inschrijving.

Na de tweedaagse in juli is er een terugkomdag op maandag 28 oktober 2024. Op die terugkomdag worden probleemoplossende werkvormen ingezet met betrekking tot jullie casus.
 

Door wie?

Veerle Waelkens

Arteveldehogeschool, ECSF en privépraktijk
Logopedist en stottertherapeut

Veerle heeft sinds 2005 een praktijk voor stotteren/broddelen, spreekangst en complexe spraakstoornissen. Ze is lector aan de opleiding Logopedie van de Arteveldehogeschool (Gent) en ECSF (European Clinical Specialization Fluency). Haar roots liggen in de revalidatiesector, waar ze 17 jaar werkte.
 

Voor wie?

Voor stottertherapeuten - logopedisten die personen met broddelen of broddel-stotteren behandelen.
 

Over wie?

3 tot 65+ jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS