Ondersteunend tekenen bij kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Theme
Spraak en taal
Type Workshop
Code 071
Date(s) 17/05/2023
12/06/2023
Time 09:00h until 12:00h
Location Online
Price € 247,00 - € 198,00 for participants
Registration deadline 16/05/2023
Duration 6,00h
Professional training
Register
Extra info

Trefwoorden

Tool / ondersteunend tekenen / kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

 

Inhoud

“Mondelinge taal verdwijnt en/of verwart, zodra het is uitgesproken” (quote boek “Elk woord telt”). Leerlingen met TOS leveren elke dag topsport, vanaf het moment dat ze opstaan tot ze naar bed gaan. Taal is overal.

                                                        

Deel 1: Leer anders te kijken naar tekeningetjes bij taal, ervaar de noodzaak van ondersteunend tekenen bij leerlingen met TOS (en zonder), kom makkelijker los van eventuele stemmetjes “maar ik kan niet (goed) tekenen”. Neem een blanco tekenblok en een zwarte of donkerblauwe pen (je hebt geen potlood of gom nodig).

We gaan aan de slag met concrete begrippen/werkwoorden, basisemoties, de in-verwerking-en uitkant bij TOS. In groepjes ga je aan de slag met een situatieopdracht vanuit jullie input. Je kunt direct de volgende werkdag aan de slag met ondersteunend tekenen waar nodig.

Deel 2: verdiepen op de basis. Hoe ging het? We frissen kort op en gaan verder met ondersteunend tekenen en meer abstracte taal. Denk ook aan TOS-kenmerken, het volle hoofd, een casus, of … De van te voren ingebrachte wensen zijn essentieel voor deze op maat gemaakte online workshops. Met ondersteunend tekenen helpen we elkaar de wereld een stukje mooier en makkelijker te maken.

 

Door wie?

Pien van der Most

Tekenen bij TOS specialist

Wereldmissie: “Alle kinderen en jongeren met TOS (en zonder) worden middels ondersteunend tekenen gehoord, gezien en begrepen.” Ondersteunend tekenen helpt leerlingen met TOS (en zonder) bij taal, emoties en in communicatie in deze snelle en talige maatschappij. 14 jaar logopedist geweest in het cluster 2 onderwijs, 4 jaar Ambulant Begeleider in het Passend Onderwijs en sinds dec 18 ZZP-er in ondersteunend tekenen bij TOS (en zonder).

www.tekenenbijtos.nl


Voor wie?

Logopedisten
 

Over wie?

Kinderen en jongeren met TOS (en zonder)
 

Praktisch

Deel 1 en 2: 9.00 u – 12.00 u

Maximum 18 deelnemers

Via het platform Zoom kunt u deze online workshop volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online workshop op 16/05. Kreeg u op 16/05 na 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via  kim.van.daele@sig-net.be

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem gerust een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 

 
Delen via social media
Register
CONTACTEER ONS