Interactief webinar over nieuwe publicatie "Draaiboek ICF in CAR"

Een leidraad voor de Centra voor Ambulante Revalidatie
Themes
ICF
Werken met de context
Type Webinar
Code 211
Date(s) 13/10/2022
Time 09:00h until 10:30h
Location Online
Price € 33,00 - € 29,00 for participants
Registration deadline 13/10/2022
Duration 2,00h
Professional training

The registraton deadline for this activity has passed.

Extra info

Er is al heel wat gepalaverd over ICF. Laat één ding duidelijk zijn: ICF wil allerminst een nieuwe manier van ‘etiketjes plakken’ zijn, integendeel. Het model biedt een kader om het menselijk functioneren in zijn totaliteit te benaderen en te leiden tot kwaliteitsvolle en inclusieve ondersteuning en zorg. Met ICF maak je de omslag van een stoornisgerichte visie op behandeling/begeleiding naar een interventie gericht op de concrete kwaliteit van leven. En dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Ook de Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR) hebben ervoor gekozen ICF te hanteren. ICD-10 wordt gebruikt voor het formuleren van een categoriale diagnose, maar de handelingsgerichte of beschrijvende diagnose wordt aangereikt door het ingevulde ICF-model. 

Nadja Brocatus en Caroline De Wreede schreven een uitgebreide leidraad over ICF voor de CAR.

De tekst wordt gelanceerd tijdens een interactief webinar op donderdag 13 oktober van 9 tot 11u30, specifiek voor medewerkers van CAR. De auteur kaderen de inhoud van hun publicatie. Mogelijkheid tot vraagstelling achteraf is uiteraard voorzien!

Eerst nemen de auteurs de therapeutische relatie en een relatiegerichte aanpak onder de loepe, zowel bij kinderen als volwassenen (Hoe maak je contact? Hoe toon je begrip? Hoe kan je cliënt motiveren? enz.). Verder gaan ze in op de verschillende componenten van het model en bekijken ze uitgebreid het classificeren volgens ICF. De leidraad zit vol met bruikbare tips om het ICF-model in te vullen en wat dit betekent voor de verschillende fasen van de klinische cyclus (van assessment tot interventie). Ook de verslaggeving komt uitgebreid aan bod (structuur, leesbaarheid, enz.). Om het geheel nog concreter te maken zijn er tal van uitgeschreven procedures, voorbeeldvragen en bijlagen opgenomen, die het hanteren van ICF in CAR aanzienlijk zullen faciliteren.

Gesneden brood dus voor iedereen die met ICF aan de slag gaat in de CAR.

Na het webinar ontvangen de deelnemers in primeur de online publicatie (in PDF): "Biopsychosociaal methodisch werken met ICF als tool - Een leidraad voor de Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR)" (auteurs: Nadja Brocatus en Caroline De Wreede). Bovendien is er nog een bonus-artikel voorzien van Signaal Digitaal over de thematiek!

Deze online lancering is mogelijk een start van verdere (vormings)initiatieven rond ICF in de CAR. 

 

 
Delen via social media

The registraton deadline for this activity has passed.

CONTACTEER ONS