Signaal Digitaal - 2022-2 (artikel)

Functioneel neurologische symptoomstoornis (FNSS) bij kinderen en jongeren
Auteur An De Cock, Perri De Mol & Chloë Theeuws
Prijs € 0,00
Extra 15 pagina's
ISBN ISSN 07786026
Categorie Algemeen
Delen op sociale media
Korte inhoud

Signaal Digitaal

2022 - nummer 2 - Functioneel neurologische symptoomstoornis (FNSS) bij kinderen en jongeren

Functioneel neurologische symptoomstoornis (FNSS) bij kinderen en jongeren: Residentieel interdisciplinair revalidatietraject

 

Abstract artikel  

Bij functioneel neurologische symptoomstoornis (FNSS) hebben lichamelijke klachten (pijnklachten zoals bv. hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, en vermoeidheid) betrekking op het zenuwstelsel, en treden veranderingen in de willekeurige motorische en/of sensorische functies op. FNSS is geen uitsluitingsdiagnose, maar een ziektebeeld dat wordt vastgesteld op basis van specifieke neurologische tekens en kenmerken. Het stellen van een positieve diagnose is helpend voor zowel patiënt, omgeving als hulpverleners om inzicht te krijgen in de klachten, onnodige aanvullende onderzoeken te vermijden en passende zorg op te starten. In de praktijk blijken zowel het stellen van een duidelijke diagnose als het uitwerken van een behandeling op maat een grote uitdaging te vormen. 

Dit artikel geeft een overzicht van relevante terminologie. Daarnaast wordt een residentieel interdisciplinair revalidatieprogramma voorgesteld, dat geïllustreerd wordt aan de hand van twee gevalsbeschrijvingen. In de discussie onderstrepen we het belang van het stellen van een positieve diagnose en van goede multidisciplinaire samenwerking en netwerking. 

 

> Download hier gratis het artikel

Delen op sociale media
CONTACTEER ONS