CO-OP benadering: kinderen worden een probleemoplosser voor dagelijkse activiteiten

Code 063

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 12/04/2017 - 13/04/2017 - 29/08/2017
Uur 09:00 tot 17:00
09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem (Aalst)
Prijs € 450,00 - € 360,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 10/04/2017
Aantal uren vorming 19u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Indien u lid bent van het Vlaams Ergotherapeutenverbond, kan u deenemen aan de verminderde prijs van € 360. Inschrijven kan via deze link

 

Inhoud en werkvorm

Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) is in de jaren 1990 ontwikkeld door professor Helene Polatajko en profesor Angela Mandich toen bleek dat bestaande interventies voor kinderen met DCD onvoldoende bewijskracht hadden. Ondertussen blijkt deze interventie ook geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar met ADHD, ASS, NAH, CP en leerproblemen.

Met CO-OP worden kinderen begeleid om dagelijkse activiteiten te leren of te verbeteren. Ze leren cognitieve strategieën verwerven om een probleemoplosser te worden en aan de slag te gaan wanneer ze problemen ervaren in andere contexten of bij andere/nieuwe activiteiten, bijvoorbeeld veters strikken, schrijven, fietsen, met mes en vork eten en rugzak klaar maken voor school.

Deze workshop bestaat uit een tweedaagse en een follow-up dag drie maanden later. Tijdens de tweedaagse gaan we in op cliëntgerichte doelbepaling en uitvoering van de dagelijkse activiteiten in de context observeren en analyseren met behulp van de DPA. Deelnemers leren hoe ze het kind actief kunnen stimuleren in het verwerven van cognitieve strategieën en in het leren/verbeteren van dagelijkse activiteiten. Het kind wordt begeleid om de geleerde activiteiten uit te voeren in andere contexten en om een probleemoplosser te worden voor andere uitdagingen. We sluiten de tweedaagse af met hoe we de therapie kunnen evalueren en hoe we ermee aan de slag kunnen gaan in de eigen praktijksituatie.

We werken op een gevarieerde en interactieve manier: presenteren van theorie, kinderen observeren op video en oefenen met elkaar.

Tijdens de follow-up dag werken we met de casuïstiek en vragen van deelnemers. Aan de hand van de ingestuurde bespreekpunten en video’s wordt de agenda en werkwijze van deze dag vastgesteld. Deze is zeker interactief en gevarieerd, zodat verdieping van de CO-OP benadering kan plaatsvinden.

Deze workshop wordt aangeboden volgens de richtlijnen van de international CO-OP academy.

Meer informatie: http://www.ot.utoronto.ca/coop/

 

Begeleiding

Rianne Jansens heeft jaren gewerkt als ergotherapeut met kinderen/jongeren van 0-20 jaar met diverse beperkingen. Momenteel geeft ze les aan de opleiding ergotherapie en werkt ze voor de onderzoeksgroep Technologie in de Zorg van de Zuyd Hogeschool in Heerlen (NL). Sinds 2006 is ze erkend CO-OP instructor. Ze is lid van de CO-OP Academy en houdt zich er bezig met het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk.

 

Doelgroep

De workshop is in de eerste plaats bedoeld voor ergotherapeuten werkzaam met kinderen/jongeren die problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse (motorische) activiteiten, maar is ook geschikt voor andere hulpverleners werkzaam met de doelgroep.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
De accreditering bij Pro-Q-kine werd goedgekeurd voor deze vorming.
Voor deze vorming kan u gebruik maken van de KMO portefeuille.
Maximum 15 deelnemers.

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 -