Signaal Digitaal Webinar - Ondersteunde communicatie bij Rett en Angelman syndroom

Ervaringen van ouders omtrent ondersteunde communicatie
Thema
Verstandelijke beperking
Code 177
Wanneer 14/12/2021
Uur 19:30u tot 21:00u
Waar Online
Prijs € 28,00 - € 28,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 14/12/2021
Aantal uren vorming 2,00u
Professionele vorming
INSCHRIJVEN PRINT
Extra info

Online tijdschrift, met interactie!

De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is sinds 2021 een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat u kunt bijblijven in uw vakgebied.
 

Hoe werkt Signaal Digitaal?

Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.

Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, bent u vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar u zich ooit eens door moet worstelen. Want u bent als het ware al opgewarmd!

Kunt u niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om later ook losse artikels aan te bieden.
 

Signaal Digitaal Webinar

2021 - nummer 4 - Ondersteunde communicatie bij Rett en Angelman syndroom

  • Ervaringen van ouders omtrent ondersteunde communicatie
    bij kinderen met het Rett en Angelman syndroom
  • Signaal Digitaal = webinar + interactie + artikel 
  • Wanneer? di 14 december 2021 (19u30 - 21u)
  • Auteurs? S. Reynaerts, E. Van Gompel, E. Van Den Heuvel, I. Zink & E. Rombouts (KU Leuven)
  • Deelname? 28 euro

Abstract artikel  

Personen met het Rett of Angelman syndroom hebben een ernstige communicatieve en meervoudige beperking. Bijgevolg kunnen ze baat hebben bij ondersteunde communicatie (OC). Via de ouderverenigingen kwam naar voren dat ouders nog moeilijkheden ondervinden in het OC-proces. Een explorerend onderzoek bevroeg daarom de percepties van ouders rond het gebruik en de implementatie van OC. 

De volgende bevorderende factoren in het OC-proces kwamen aan bod: de kennis, vaardigheden en attitudes van de ouders, het krijgen van logopedische ondersteuning en het zelf opnemen van een actieve rol in het OC-proces. 
Belemmerende factoren waren onvoldoende logopedische ondersteuning, de tijdsintensiviteit, de praktische problemen bij de implementatie, het dagelijks gebruik van OC en de mogelijkheden en vaardigheden van hun kind. 
Verschillende gezinnen ervaarden bovendien onvoldoende logopedische ondersteuning. Dit wijst op de nood aan optimalisatie van deze ondersteuning

Tijdens het webinar stellen de auteurs dit artikel voor en is er mogelijkheid tot interactie.

 

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u het Signaal Digitaal Webinar volgen. U krijgt ten laatste op 14/12 (voor 16 u) een e-mail met praktische info en registratielink. Indien u deze niet ontving, kijk zeker eens in uw spambox. Toch geen e-mail te zien? Neem dan contact op met Geert Andries via geert.andries@sig-net.be
 

Voor Sig-participanten

Zoals vooraf aangekondigd hebben Sig-participanten jaarlijks recht op 2 gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars, ter waarde van 2x 28 euro. Wilt u hiervan gebruikmaken, schrijf u dan in via een mailtje naar vanessa.de.grauwe@sig-net.be. We zorgen dan voor uw gratis inschrijving. Op die manier genereert het systeem niet automatisch een factuur. Wij houden bij per participant hoeveel gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars plaatsvinden. Dank voor uw medewerking!

 

Delen

INSCHRIJVEN
CONTACTEER ONS