Vestibulaire revalidatie: blikstabilisatietraining in de (pediatrische) praktijk

Code 162
Thema's
Gehoor - Zien
(Psycho)motoriek
Code 162
Wanneer 08/10/2021
Uur 10:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 32,00 - € 28,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 07/10/2021
Aantal uren vorming 2,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken

PRINT
Extra info

Dit webinar wordt niet opgenomen dus is enkel live mee te volgen.

 

Trefwoorden

Evenwichtsorgaan/ kinderen/ blikstabilisatie
 

Inhoud

Hebt u er al eens bij stilgestaan dat u moeiteloos straatnaamborden kan lezen terwijl u wandelt? Daar is niet alleen een goed gezichtsvermogen, maar ook een adequate blikstabilisatie voor nodig. Dit laatste, het behoud van een stabiele blik tijdens (hoofd)bewegingen, wordt verzorgd door een ingenieus systeem: ons evenwichtssysteem.

Aandoeningen in dit systeem vragen een specifieke behandeling, bijvoorbeeld vestibulaire revalidatietherapie, die er onder meer op gericht is om de blikstabiliteit te optimaliseren. Uitgaande van de wetenschappelijke kennis over blikstabilisatietraining bij volwassenen beogen we met dit webinar, aan de hand van tips, casussen, illustraties en video’s, blikstabilisatietraining meer onder de aandacht te brengen bij zorgverleners die in contact komen met kinderen met (of een verhoogd risico op) evenwichtsproblemen. Het gaat daarbij in de eerste plaats om kinderen met gehoorverlies, maar bijvoorbeeld ook prematuur geboren kinderen of personen met een verstandelijke beperking kunnen te maken krijgen met een probleem in het evenwichts-orgaan.

Het webinar geeft tips over hoe je evenwichtsproblemen kunt herkennen en reikt therapeuten handvatten aan om deze vorm van vestibulaire revalidatie te implementeren in de praktijk.
 

Door wie?

Prof. dr. Leen Maes

Docent aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Gent en wetenschappelijk medewerker op de dienst Neus-, Keel-, en Oorheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Gent

Drs. Cleo Dhondt & Drs. Ruth Van Hecke
Doctoraatsstudenten aan de vakgroepen Hoofd & Huid en Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Gent
(Dhondt C, Van Hecke R, Dhooge I, Maes L. Vestibulaire revalidatie?: blikstabilisatietraining voor kinderen. Brave New Books; 2020. 93 p.)


Voor wie?

Zorgverleners (kinesitherapie, ergotherapie, …) die in contact komen met kinderen met een verhoogd risico op evenwichtsproblemen (basis – geen voorkennis vereist)
 

Over wie?

0 tot 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

Uurregeling:

  • 10.00 u – 12.00 u

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze webinar volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de online webinar op 08/10 samen met de nodige praktische informatie. Kreeg u op 07/10 voor 14.00u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

 

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken

CONTACTEER ONS