Muziek en brein: onvermoede mogelijkheden in de zorg

Thema
Hersenletsel (NAH)
Code 139
Wanneer 05/10/2021
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 104,00 - € 89,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 03/10/2021
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken

PRINT
Extra info

Trefwoorden

Muziek / hersenletsel / neurorevalidatie

 

Inhoud

De invloed van muziek is opmerkelijk. Mensen gaan uit hun dak op popconcerten, verstijfde Parkinson-patiënten maken ineens danspasjes, kinderen beginnen te springen. Muziek bereikt vele uithoeken van het brein. Beeldvormend onderzoek na de jaren 1990 heeft dit duidelijk in kaart gebracht. Bij actief muziek maken (zingen, muziekinstrument) ontstaan nieuwe koppelingen tussen sensoriek en motoriek, zgn. audio-motorkoppelingen. Ieder muziekinstrument verwerft zo zijn signatuur in het brein: specifieke knooppunten en verbindingen binnen neurale muzieknetwerken. Deze unieke koppelingen kunnen worden gebruikt in de neurorevalidatie: kinderen met neurale ontwikkelingsstoornissen, katatone patiënten, CVA-patiënten en mensen met Parkinson, dementie en afasie.

De studiedag biedt enerzijds neurowetenschappelijke inzichten over de wijze waarop het brein bij muziek betrokken is, anderzijds worden de mogelijke toepassingen van dit gedachtegoed in zorg en onderwijs besproken.

Literatuur (niet verplicht):

B. van Cranenburgh: Muziek en brein. Over de kracht van muziek. Stichting ITON 2018 (verkrijgbaar tijdens de cursusdag met een korting van 15 euro)

Oliver Sacks: The power of music. Brain 2006, 129 (2528-32)

Oliver Sacks: Musiciphilia. Ned. Vert. Meulenhoff 2007

 

Door wie?

Ben van Cranenburgh

Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologie-onderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). In 1987 was hij een van de oprichters van het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen (stichting ITON, Haarlem).


Voor wie?

Studiedag bedoeld voor zorgverleners zoals therapeuten, artsen, psychologen en begeleiders

 

Over wie?

Kinderen en volwassenen, al of niet met hersenbeschadiging of ontwikkelingsstoornissen

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen. 


 

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken

CONTACTEER ONS