WRITIC-groepsprogramma - Startklaar voor het schrijven

Code 103
Thema
(Psycho)motoriek
Code 103
Wanneer 08/07/2021
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 104,00 - € 89,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 05/07/2021
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
INSCHRIJVEN PRINT
Extra info

Trefwoorden

WRITIC / groepsprogramma / klaar om te leren schrijven

Inhoud

‘Startklaar voor het schrijven’ is de titel van het groepsprogramma dat hoort bij het meetinstrument WRITIC (Writing Readiness Inventory Tool In Context). Tijdens deze studiedag krijg je informatie over hoe je een groepsprogramma opzet en leer je hoe je vanuit een ‘sterkekantenbenadering’ kinderen stimuleert, motiveert en interventies uitvoert. Binnen het kader van deze vorming combineren we de theorie met veel praktische oefeningen, zodat je de nieuwe kennis en vaardigheden daarna direct in je eigen praktijkcontext kunt gebruiken.

Het WRITIC-groepsprogramma is ontwikkeld voor de oudste kleuters die op basis van de WRITIC nog niet startklaar zijn voor het leren schrijven. Het programma is gericht op het stimuleren en verbeteren van de papier- en pentaken bij deze kleuters en draagt eraan bij dat ze beter voorbereid zijn op het leren schrijven. Dit programma vindt plaats in de klas en wordt gegeven door een kindertherapeut of een gespecialiseerde leerkracht in samenwerking met de leerkracht van de kleuterklas en de ouders.

Het WRITIC-groepsprogramma is opgebouwd op basis van de gouden cirkel van Simon Sinek. Het ‘waarom’ van het groepsprogramma is het uitgangspunt van ‘hoe’ we het doen en ‘wat’ we doen. Het ‘waarom’ van het groepsprogramma is dat kinderen ervaren:

Ik vind het leuk!
Ik doe het veel!!
Ik kan het steeds beter!!!

In de ‘hoe’ wordt beschreven hoe betrokkenheid, motivatie en het leren van kinderen bevorderd kunnen worden. Het ‘wat’ beschrijft inhoud en organisatie van het groepsprogramma en de activiteiten die je samen met de kinderen kunt doen, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Het groepsprogramma bestaat uit tien bijeenkomsten met een kinderergotherapeut in de klas. In een groep van vier tot zes kinderen worden oefeningen gedaan met papier en pentaken en fijne motoriek. Daarbij herhaalt de leerkracht de activiteit iedere week in de klas en oefenen ouders thuis met hun kind. Ouders worden actief betrokken middels een startbijeenkomst en een besloten oudergroep op sociale media.

De prijs van het boek over het WRITIC-groepsprogramma is niet inbegrepen in de prijs van het inschrijvingsgeld. Het boek zal te koop worden aangeboden voor de prijs van 45 € tijdens de studiedag. U kan deze studiedag echter ook perfect meevolgen zonder dit boek.

 

Door wie?

Liesbeth de Vries

Bee ergotherapie voor kinderen, Joure (NL)

Kinderergotherapeut en onderzoeker

Irene ten Haaf, Msc

Hogeschool van Amsterdam
Psycholoog, docent opleiding ergotherapie


Voor wie?

Kinderergotherapeuten, kinderkinesitherapeuten, kinderoefentherapeuten en (zorg)leerkrachten uit het basisonderwijs. Ook professionelen die de studiedag rond de WRITIC niet gevolgd hebben, kunnen deze studiedag rond het WRITIC-groepsprogramma in principe meevolgen, maar er wordt aangeraden om voorafgaand wel eerst de studiedag te volgen.

 

Over wie?

Kinderen van 3 tot 6 jaar

 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Delen

INSCHRIJVEN
CONTACTEER ONS