Thee drinken in de woestijn

Gedichten na een hersenletsel
Auteur Michèle Van Overstraeten
Prijs € 8,00
Extra 52 pagina's
ISBN 9789058730662
Categorie Hersenletsel (NAH)
BESTELLEN
Korte inhoud

Volgens de officiële cijfers is Michèle van Overstraeten 48 jaar. In werkelijkheid is ze veertien. Sinds ze veertien jaar geleden met spoed werd geopereerd om een hersentumor te verwijderen, begon het tellen voor haar opnieuw. Tot dan was Michèle verknocht aan het vioolspel, aan muziek, dansen, uitgaan, schaatsen, vrienden, haar vriendin. In de nacht van 10 februari 1992 raakte ze dat kolkende, vanzelfsprekende leven kwijt. De operatie liep mis, Michèles hersenen raakten onherstelbaar beschadigd en ze verzonk in een coma.

Een bijna-doodervaring bracht haar dichter bij het helderwitte licht, haar hoogst persoonlijke beeld van het paradijs, dat haar leven voortaan zou bepalen, dat haar ook zou helpen bij het helse herstel dat volgde toen ze eindelijk ontwaakte. Alles moest ze opnieuw leren: lezen, praten, een kopje thee vasthouden, zich van het bed naar een stoel heffen. Lopen en vioolspelen zou ze nooit meer kunnen. De pijn bij het wakker worden, doorboord door buisjes, kapot van de dorst, niet in staat om te spreken, te bewegen, voor zichzelf op te komen. De hulpeloosheid, de vernederingen, de tocht langs revalidatiecentra. Haar woede en cynisme, het onbegrip van hulpverleners en vrienden. De berusting in het leven als een vrouw in een rolstoel, in de onhandigheid, de beperkingen. De humor, de tederheid, en uiteindelijk ook weer: de grote liefde.

Dat alles vormt de rode draad in deze gedichtenbundel, waaraan Michèle de voorbije tien jaar heeft geschreven. Met trage vingers, die zoveel strammer zijn dan haar gedachten, maar met een verbetenheid om te vertellen - niet enkel over hoe het is als vrouw met een handicap, maar over het leven zelf, over de passie om terug te vechten, nu al veertien jaar lang. - Tekstredactie: Kaat Schaubroeck

>> Extra: De dichtbundel in gesproken versie (Daisy-formaat) is een productie van de Luisterpuntbibliotheek en kan er worden ontleend door mensen met een leeshandicap. Bel gratis 070 246 070 of stuur een e-mail.

Van dezelfde auteur verschenen bij Sig ook deze dichtbundels:

>> Ik schik de bloemen naar mijn zin
>> Opbrandend hout geeft vuurrode vlammen van Liefde
 

BESTELLEN
CONTACTEER ONS