Hoe ziet psychomotorisch onderzoek er vandaag uit? Screenen en testen

Wat, wanneer en hoe?
Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag
Code 184
Wanneer 24/11/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 23/11/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Motorisch onderzoek - kinderen en jongeren - diagnostiek
 

Inhoud

Psychomotorisch onderzoek is een belangrijk onderdeel van de kinesitherapeutische handelingen bij kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen of psychopathologie. Hiertoe beschikken we over een brede waaier van beschikbare meetinstrumenten, maar is het niet altijd even gemakkelijk om een zicht te krijgen op welke instrumenten er voorhanden zijn en waarop je je keuze van meetinstrument(en) baseert.

Tijdens deze theoretische studiedag ligt de focus op hoe je kan beslissen welk instrument het meest geschikt is voor een testafname, in een specifieke context. We starten met een overzicht van de relevantie van motorisch onderzoek bij kinderen en jongeren en het belang van het kiezen van een correct assessment protocol. Daarnaast geven we een overzicht van de verschillende meetinstrumenten, waarbij we ook stilstaan bij het design van het instrument en het doel. Ten slotte besteden we aandacht aan klinische besluitvorming en leggen we de focus op de vraag ‘Hoe kies ik een gepast meetinstrument?’. We bespreken daarbij de verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden wanneer we deze keuze moeten maken.

Leerdoelen: (1) Kennis van de basisaspecten van het design van meetinstrumenten; (2) kennis van de meest gebruikte en recente versies van de motorische testbatterijen voor kinderen en jongeren; (3) kennis van de relevante aspecten van een instrument, bv. Het verschil tussen een instrument voor screening en een instrument voor het opstellen van een behandelplan; (4) een geschikte keuze kunnen maken voor een assessment protocol.

  

Door wie?

Prof. dr. Tine Van Damme

Als Assistant Professor verbonden aan de Onderzoeksgroep Aangepaste Bewegingsactiviteiten en Psychomotorische Revalidatie, Departement Revalidatiewetenschappen, KU Leuven.

Als psychomotorisch kinesitherapeut verbonden aan het Expertisecentrum Autisme, UPC Z.org KU Leuven.

https://www.researchgate.net/profile/Tine-Van-Damme   

 

Voor wie?

We richten ons in eerste instantie naar kinesitherapeuten, maar ook andere disciplines (bv. ergotherapeuten) zijn welkom. Zowel de beginnende kinesitherapeut, als therapeuten die al ervaring hebben en graag een update krijgen van de huidige meetinstrumenten, kunnen aansluiten.
 

Over wie?

6 - 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Accreditatie bij PQK. 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS