Logopedische begeleiding bij kinderen met schisis

Thema
Spraak en taal
Type Studiedag
Code 071
Wanneer 07/06/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 03/06/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Trefwoorden

Schisis - eet- en drinkproblemen - behandelprincipe en -plan - klankfouten
 

Inhoud

Kinderen met schisis doorlopen een lang en uitgebreid zorgtraject. De anatomische afwijkingen ter hoogte van lippen en/of verhemelte oefenen een impact uit op verschillende ontwikkelingsmijlpalen. Logopedische interventie kan op meerdere tijdstippen in dit traject een grote hulp betekenen, zowel voor de ouders als voor het kind.

Tijdens deze studiedag leer je logopedische problemen bij kinderen met schisis concreet diagnosticeren en behandelen, zowel bij baby’s als op kinderleeftijd. Je verwerft inzicht in de mogelijke eet- en drinkproblemen. Je krijgt tips om het slikken vlotter te laten verlopen. We bespreken de vroege interventie op het vlak van spraak- en taalontwikkeling. Je leert hoe je ouders kan coachen om spelenderwijs eerst communicatie in het algemeen en later ook specifieke spraakklanken te stimuleren bij hun kind.

Aan de hand van casussen verwerf je inzicht in de verschillende vormen van hypernasaliteit en de typische fonologische en fonetische fouten. Dit vormt dan de basis voor het opstellen van een behandelplan. We bespreken enkele algemene behandelprincipes, met als bijzonder aandachtspunt het gebruik van biofeedback. We gaan ook dieper in op de aanpak van de verschillende klankfouten.
 

Door wie?

Gertie Van den Driessche

Logopedist Schisisteam en Stemcentrum AZ Sint-Jan Brugge
 

Voor wie?

Logopedisten
 

Over wie?

0 - 12 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS