Hoe omgaan met veranderd gedrag en emoties na een hersenletsel (NAH)?

Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Infosessie
Code 231
Wanneer 23/06/2022
Uur 18:00u tot 20:00u
Waar UZ Gent Revalidatiecentrum K7
Prijs € 0,00
Uiterste inschrijvingsdatum 23/06/2022
Aantal uren vorming 2,00u
Vorming voor Breed Publiek
Inschrijven PRINT
Extra info

Inhoud

‘Cognitief’ slaat op de menselijke mogelijkheden tot het verwerken van voorstellingen en informatie in de hersenen. Iemand met een niet-aangeboren hersenletsel kan hier problemen mee hebben. Zo kan het voorkomen dat wat de persoon in kwestie denkt niet overeenstemt met zijn gedrag, wat hij zegt of wat hij bedoelt. Dit kan uiteraard tot misverstanden leiden in de communicatie.

Elkaar niet begrijpen lokt sowieso problemen uit en zorgt voor de persoon met NAH opnieuw voor frustraties en gevoelens van machteloosheid, afhankelijkheid en hulpeloosheid. Niet uitzonderlijk geuit in negatieve emoties. Er kan dus een grote invloed zijn op de persoonlijkheid: veel vlugger geïrriteerd zijn, vatbaarder voor depressies, woede-uitbarstingen hebben, enz.

Stuk voor stuk gevolgen die lichamelijk minder zichtbaar zijn, maar toch een grote impact hebben op de relaties met dierbare personen. Soms heeft een persoon met NAH niet eens zelf door dat de omgeving veranderingen opmerkt.

Hoe kan je dit bespreekbaar maken? Hoe kan je hiermee als partner, gezinslid, vriend of mantelzorger omgaan op moeilijke momenten? En hoe gaat de persoon in kwestie er zelf mee om?

 

Door wie?

Engelien Lannoo
Klinisch neurospycholoog
 

Voor wie?

Deze activiteit is specifiek bedoeld voor personen met NAH en hun omgeving.

Studenten en professionelen kunnen niet deelnemen aan deze activiteit.

Delen

Inschrijven
CONTACTEER ONS