Thema |
Hersenletsel (NAH)
|
Type | Studiedag |
Code | 043 |
Wanneer |
05/02/2019 |
Uur |
09:30u tot 16:30u |
Waar |
Sig Gijzegem |
Prijs | € 102,00 - € 87,00 voor participanten |
Uiterste inschrijvingsdatum | 31/01/2019 |
Aantal uren vorming | 6,00u |
De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.
Parkinson / hoofd- en halsoncologie / slikstoornissen / voeding
Deze studiedag belicht de voeding en het slikken bij zowel neurologische patiënten (bv. Parkinson, CVA, enz.) als oncologische patiënten (vnl. hoofd- en halsoncologie). Een eerste aspect omhelst voedingsconsistentie: Wat bepaalt het verschil in consistentie en hoe meet je dat? Daarna behandelen we evenwichtige voeding (of dieet) voor personen met een verstandelijke of fysieke beperking. Malnutritie voorkomen staat hierbij voorop. Vervolgens gaan we in op het individuele aspect bij voeding: de keuze voor een voedingspatroon dat bij je past moet gebeuren in een complex kluwen van verschillende factoren zoals gezondheid, culinair genot, duurzaamheid, sociale interactie en veiligheid. Hoe kan je anderen ondersteunen om een bewuste keuze te maken?
De namiddag is meer praktisch van opzet. Aan bod komt bijvoorbeeld ‘Haute Cuisine voor de slikpatiënt’. Hoe wordt consistentie aangepast terwijl smaak en attractiviteit behouden blijven? We leggen ook uit hoe een slikonderzoek uitgevoerd wordt. De FEES (Functional Endoscopic Evaluation of Swallowing) heeft een diagnostisch waarde, maar kan ook met een praktisch-therapeutisch doel verricht worden. Deelnemers zullen live meemaken hoe verschillende voedingsconsistenties het slikgebeuren beïnvloeden. Daarvoor wordt geëxperimenteerd met ter plekke geprepareerde bereidingen. NB: Voel je je geroepen om je eigen slikgebeuren op het scherm te zien? Ben je benieuwd of het wel kan dat smaak los staat van consistentie? Benieuwd hoe een verschil in textuur aanvoelt? Vrijwilligers gezocht!
Dr. Mieke Moerman en collega’s
NKO-arts AZ Jan Palfijn Gent
klinische praktijk als NKO-arts/Foniater en Hoofd-Halschirurg; ex-vicepresidente van de Belgian Society for Swallowing Disorders; Deputy Chair van de Dysphagia Committee van de IALP; verbonden aan Parki’s Kookatelier (PKA), een platform dat kennisverruiming beoogt bij de diverse zorgverleners en de levenskwaliteit van de patiënten wil verhogen
Logopedisten, diëtisten en alle geïnteresseerden die werken rond voeding.
Vanaf 18 jaar
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.