Voeding van bord tot maag

Voeding en het slikken bij zowel neurologische als oncologische patiënten

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 05/02/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 31/01/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Parkinson / hoofd- en halsoncologie / slikstoornissen / voeding
 

Inhoud

Deze studiedag belicht de voeding en het slikken bij zowel neurologische patiënten (bv. Parkinson, CVA, enz.) als oncologische patiënten (vnl. hoofd- en halsoncologie). Een eerste aspect omhelst voedingsconsistentie: Wat bepaalt het verschil in consistentie en hoe meet je dat? Daarna behandelen we evenwichtige voeding (of dieet) voor personen met een verstandelijke of fysieke beperking. Malnutritie voorkomen staat hierbij voorop. Vervolgens gaan we in op het individuele aspect bij voeding: de keuze voor een voedingspatroon dat bij je past moet gebeuren in een complex kluwen van verschillende factoren zoals gezondheid, culinair genot, duurzaamheid, sociale interactie en veiligheid. Hoe kan je anderen ondersteunen om een bewuste keuze te maken?

De namiddag is meer praktisch van opzet. Aan bod komt bijvoorbeeld ‘Haute Cuisine voor de slikpatiënt’. Hoe wordt consistentie aangepast terwijl smaak en attractiviteit behouden blijven? We leggen ook uit hoe een slikonderzoek uitgevoerd wordt. De FEES (Functional Endoscopic Evaluation of Swallowing) heeft een diagnostisch waarde, maar kan ook met een praktisch-therapeutisch doel verricht worden. Deelnemers zullen live meemaken hoe verschillende voedingsconsistenties het slikgebeuren beïnvloeden. Daarvoor wordt geëxperimenteerd met ter plekke geprepareerde bereidingen. NB: Voel je je geroepen om je eigen slikgebeuren op het scherm te zien? Ben je benieuwd of het wel kan dat smaak los staat van consistentie? Benieuwd hoe een verschil in textuur aanvoelt? Vrijwilligers gezocht!
 

Door wie?

Dr. Mieke Moerman en collega’s
NKO-arts AZ Jan Palfijn Gent

klinische praktijk als NKO-arts/Foniater en Hoofd-Halschirurg; ex-vicepresidente van de Belgian Society for Swallowing Disorders; Deputy Chair van de Dysphagia Committee van de IALP; verbonden aan Parki’s Kookatelier (PKA), een platform dat kennisverruiming beoogt bij de diverse zorgverleners en de levenskwaliteit van de patiënten wil verhogen


Voor wie?

Logopedisten, diëtisten en alle geïnteresseerden die werken rond voeding.
 

Over wie?

Vanaf 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen


Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140