Voeding van bord tot maag

Voeding en het slikken bij zowel neurologische als oncologische patiënten
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Studiedag
Code 043
Wanneer 05/02/2019
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 31/01/2019
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Parkinson / hoofd- en halsoncologie / slikstoornissen / voeding
 

Inhoud

Deze studiedag belicht de voeding en het slikken bij zowel neurologische patiënten (bv. Parkinson, CVA, enz.) als oncologische patiënten (vnl. hoofd- en halsoncologie). Een eerste aspect omhelst voedingsconsistentie: Wat bepaalt het verschil in consistentie en hoe meet je dat? Daarna behandelen we evenwichtige voeding (of dieet) voor personen met een verstandelijke of fysieke beperking. Malnutritie voorkomen staat hierbij voorop. Vervolgens gaan we in op het individuele aspect bij voeding: de keuze voor een voedingspatroon dat bij je past moet gebeuren in een complex kluwen van verschillende factoren zoals gezondheid, culinair genot, duurzaamheid, sociale interactie en veiligheid. Hoe kan je anderen ondersteunen om een bewuste keuze te maken?

De namiddag is meer praktisch van opzet. Aan bod komt bijvoorbeeld ‘Haute Cuisine voor de slikpatiënt’. Hoe wordt consistentie aangepast terwijl smaak en attractiviteit behouden blijven? We leggen ook uit hoe een slikonderzoek uitgevoerd wordt. De FEES (Functional Endoscopic Evaluation of Swallowing) heeft een diagnostisch waarde, maar kan ook met een praktisch-therapeutisch doel verricht worden. Deelnemers zullen live meemaken hoe verschillende voedingsconsistenties het slikgebeuren beïnvloeden. Daarvoor wordt geëxperimenteerd met ter plekke geprepareerde bereidingen. NB: Voel je je geroepen om je eigen slikgebeuren op het scherm te zien? Ben je benieuwd of het wel kan dat smaak los staat van consistentie? Benieuwd hoe een verschil in textuur aanvoelt? Vrijwilligers gezocht!
 

Door wie?

Dr. Mieke Moerman en collega’s
NKO-arts AZ Jan Palfijn Gent

klinische praktijk als NKO-arts/Foniater en Hoofd-Halschirurg; ex-vicepresidente van de Belgian Society for Swallowing Disorders; Deputy Chair van de Dysphagia Committee van de IALP; verbonden aan Parki’s Kookatelier (PKA), een platform dat kennisverruiming beoogt bij de diverse zorgverleners en de levenskwaliteit van de patiënten wil verhogen


Voor wie?

Logopedisten, diëtisten en alle geïnteresseerden die werken rond voeding.
 

Over wie?

Vanaf 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen


 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS