Transgenderzorg: de psychosociale kant van een transitie

Code 105

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 09/10/2017
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 100,00 - € 85,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 06/10/2017
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Transgender / gender-identiteit / gender-ontwikkeling / sociaal-emotioneel welzijn / wetgeving
 

Inhoud

De instroom in het veld van transgenderzorg neemt de laatste jaren enorm toe. Meer en meer zorgverleners én familieleden krijgen te maken met vragen rond gender-identiteit en een mogelijke gendertransitie. 
Tijdens deze studiedag staan we uitgebreid stil bij het thema van genderidentiteit en genderdysforie bij volwassenen. We verkennen concepten als sekse, gender-identiteit, genderrol en seksuele oriëntatie. Bovendien geven we een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar het mentale welzijn en sociaal leven van (volwassen) transgender personen. Verder lichten we de huidige protocollen en het zorgpad toe bij volwassenen. Hoe worden volwassenen begeleid in hun zoektocht naar hun identiteit? Welke stappen kunnen ze ondernemen om hun lichaam daarmee in overeenstemming te brengen? Wat is het zorgaanbod in Vlaanderen? Maar ook, hebben we uitgebreid aandacht voor de omgeving, meer bepaald voor de noden van partners en kinderen. Tot slot staan we stil bij de nieuwe regelgeving voor het wijzigingen van voornaam en juridisch geslacht.
Deelnemers krijgen een introductie in het veld van transgenderstudies en nemen kennis van het transgender zorgpad, de transgender zorgkaart en de specifieke projecten gericht op de ondersteuning voor de naaste omgeving. Er is verder een getuigenis voorzien en een voorstelling van de werking van het volwassen genderteam (UZ Gent).
 

Door wie?

Prof. dr. Joz Motmans (psycholoog/socioloog) is coördinator bij het Transgender Infopunt en docent Genderstudies aan de UGent. Als onderzoeker heeft hij heel wat publicaties over het transgenderthema op zijn naam staan.
Melanie Verbeke (socioloog/seksuoloog) is medewerker aan het Transgender Infopunt en coördineert het partnerproject, waarbij ze partners als ervaringsdeskundige opleidt die op hun beurt partners met een hulpvraag bijstaan.
Dr. Els Elaut is als psycholoog-seksuoloog verbonden aan het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent) waar ze tevens coördinator is van het genderteam. Ze begeleidt o.a. transgender personen in hun wens tot medische geslachtsaanpassende behandeling.
 

Voor wie?

Professionele hulpverleners gezinsbegeleiders, CAW/CGG-medewerkers en alle anderen die geïnteresseerd zijn in de psychosociale aspecten van een gendertransitie
 

Over wie?

18+ 
 

Praktisch

Theoretisch met praktische toepassing.
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
Accreditering werd aangevraagd i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen vzw.
Is er voorkennis vereist?  Nee
Is er een bepaalde opleiding vereist?   Nee
Is en bepaalde ervaring vereist?   Nee

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140