Ticstoornissen bij kinderen

Code 049

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 10/05/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 09/05/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Ticstoornissen / kinderen / behandeling
 

Inhoud

Cijfers geven aan dat 5 à 10 procent van alle kinderen in de lagere school wel eens last heeft van een tic. Veel ouders worden erg ongerust wanneer ze dit opmerken bij hun kind en weten niet hoe hierop best te reageren. Tijdens deze studiedag staan we stil bij wat tics nu juist zijn en onder welke vormen ze kunnen voorkomen. We bespreken de verschillende ticstoornissen en comorbide problematieken. Diagnostische instrumenten worden geïllustreerd.

Het grootste stuk van de dag gaan we in op de psycho-educatie rond en de (gedrags-therapeutische) aanpak van tics. Waaruit bestaat goede psycho-educatie voor kinderen, ouders en leerkrachten? We staan ook uitgebreid stil bij het geven van uitleg aan kinderen en op klasniveau. Gedragstherapie en/of medicatie kunnen aangewezen zijn. We bespreken de mogelijkheden én beperkingen van deze behandelvormen en illustreren ze aan de hand van concrete casussen.
 

Wie?

Peter Emmery en Ilse Dewitte

Dr. Peter Emmery is kinder- en jeugdpsychiater. Hij superviseert op campus Gasthuisberg de polikliniek voor kinderen met aandachtsmoeilijkheden en hyperactiviteit-impulsiviteit of ADHD, en aanverwante ontwikkelingsproblemen zoals leerproblemen, tics en gedragsstoornissen.

Ilse Dewitte werkt als orthopedagoge en gedragstherapeute op dezelfde polikliniek.
 

Voor wie?

Alle professionele hulpverleners die werken met kinderen met een ticstoornis.
 

Over wie?

0 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140