Psychopathische trekken bij minderjarigen: het taboe voorbij

Code 033

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Pasen
Wanneer 10/04/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 01/04/2019
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Psychopathisch / minderjarigen / antisociaal gedrag / psychodiagnostiek en behandeling
 

Inhoud

Recent onderzoek toont duidelijk aan dat zowel de affectief-interpersoonlijke (bv. een gebrekkig empathisch vermogen) als de gedragsmatige kenmerken (bv. impulsiviteit en normoverschrijdend gedrag) van psychopathie al op zeer jonge leeftijd aanwezig kunnen zijn. Ondanks de empirische evidentie blijven psychopathische trekken bij minderjarigen een omstreden onderwerp in de klinische praktijk. Het doel van deze studiedag is tweeledig. Vooreerst doorprikken we enkele hardnekkige mythes aangaande psychopathie bij minderjarigen. Daarnaast reiken we hulpverleners diagnostische en behandeltools aan voor het werk met deze kinderen en adolescenten.

Concreet bekijken we in het eerste deel onder meer hoe psychopathische trekken bij minderjarigen tot stand kunnen komen en waarom het belangrijk is om bij het werk met minderjarigen rekening te houden met zogenaamde Callous-Unemotional traits (in het Nederlands vrij vertaald als Onverschilligheid-Ongevoeligheid). In het tweede deel van de studiedag bespreken we de beschikbare diagnostische tools. Ook gaan we in op de behandelmogelijkheden bij deze groep minderjarigen. Naast theoretische inzichten worden tevens praktijkvoorbeelden aangereikt.
 

Door wie?

Prof. dr. Kasia Uzieblo
Gastprofessor UGent, onderzoeker De Forensische Zorgspecialisten
(Van der Hoeven Kliniek, Utrecht, NL)

Kasia was tot 2018 werkzaam in Thomas More, als hoofdlector en onderzoeksleider van de expertisecel Toegepaste Forensische Psychologie en als coördinator van het postgraduaat Forensische Psychodiagnostiek & Counseling. Sinds oktober 2018 is ze als onderzoeker verbonden aan de onderzoeksdienst van de Van der Hoeven Kliniek, een centrum voor klinische forensische psychiatrie.


Voor wie?

Psychologen, (ortho)pedagogen, psychiaters, enz. met interesse voor en/of ervaring met gedragsproblemen en psychopathische trekken bij minderjarigen.
 

Over wie?

3 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen


Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140