Mogelijkheden en valkuilen van casusbesprekingen in het kader van intervisie

Code 032
Thema
Type
Code 032
Wanneer 06/04/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/03/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

In een intervisiegroep werken we intensief samen in het uitwisselen van informatie en ervaringen rond een afgesproken thema. We geven collega’s een inkijk in de werkwijzes die we persoonlijk hanteren. Een intervisiegroep die voldoende onderling vertrouwen opgebouwd heeft, kan ook concrete cases naar voor brengen en hierover samen reflecteren. Dit moet echter goed begeleid worden door een vakkundig intervisiebegeleider. Want de moeilijkheidsgraad hiervan is merkelijk hoger: Hoe vermijd je als begeleider van een intervisiegroep dat er discussies ontstaan over wat juist of fout is? Hoe zorg je dat alle deelnemers voldoende bijleren als er één casus wordt uitgekozen? Hoe krijg je voldoende diepgang in een casus, zodat de echte moeilijkheden op tafel komen? Hoe hou je het tempo hoog? Antwoorden op deze vragen vergen een gestructureerde aanpak.

Tijdens deze studiedag stellen we de ‘critical incidents’-methode voor om systematisch impliciete kennis aan de oppervlakte te brengen, vertrekkend van een concrete casus. Vervolgens bekijken we wat in de praktijk de klassieke valkuilen zijn en hoe je deze als intervisiebegeleider kan vermijden of remediëren. Hoe reageer je best als deelnemers vooringenomen lijken en zich al te kritisch opstellen? Hoe reageer je op een groep die te snel naar de oplossingen springt? Wat doe je wanneer zichtbaar wordt dat de casus emotioneel gevoelig ligt voor de betrokken deelnemer? Wat als deelnemers gaan ‘psychologiseren’ ? We bieden praktische handvatten aan (do’s & don’ts) voor veel voorkomende situaties die je in de volgende intervisiebijeenkomst al kan uittesten om meer leereffect uit een sessie te halen.

 

Begeleiding

Joris Ghijsels van Praxisnetwerk heeft als consultant meer dan vijftien jaar ervaring in het gebruiken van intervisietechnieken, het faciliteren van intervisiesessies als externe begeleider en het opleiden van intervisiebegeleiders in het toepassen van intervisiemethodieken.

 

Doelgroep

Deze studiedag is bedoeld voor begeleiders en leden van intervisiegroepen (of mensen die graag zouden leren om intervisiegroepen te begeleiden). Ervaring met intervisie is niet noodzakelijk.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Accreditatie werd aangevraagd bij Pro-Q-Kine.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS