Infant Mental Health

Wie het kleine niet eert ... - 2019/111

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Herfst
Wanneer 30/10/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar VIVES Brugge
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 23/10/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Infant Mental Health
 

Inhoud

Baby’s en jonge kinderen fascineren, ze hebben een grote aantrekkingskracht, zijn allemaal verschillend en laten zich niet zomaar lezen of kennen. Ze verwijzen naar de kracht van het leven maar roepen door hun afhankelijkheid ook kwetsbaarheid op. Baby’s zijn dragers van veel betekenissen. Dé baby of het jonge kind bestaat niet, zelfs tijdens de zwangerschap wordt er al over de baby gedacht, worden betekenissen toegekend of angsten geprojecteerd. Vanaf de eerste ontmoetingen leren baby’s dat ze deel zijn van een relationele wereld. Die relaties vormen de blauwdruk voor alle toekomstige relaties en zijn bepalend voor de balans tussen veerkracht en kwetsbaarheid in het latere leven.

Infant Mental Health (IMH) betekent letterlijk de geestelijke of mentale gezondheid van baby’s en jonge kinderen. De centrale vraag in de IMH-visie is: hoe beïnvloeden ouder, kind en omgevingsfactoren de ouder-kindrelatie en hoe kunnen we de kwaliteit van de ouder-kindrelatie bevorderen, zodat dit ten goede komt aan de ontwikkeling van de baby?

De geestelijke gezondheidszorg voor baby’s, jonge kinderen en hun zorgfiguren staat nog in zijn kinderschoenen. Er is nood aan een breed gedragen Infant Mental Health-visie met 'wrapped care' rond gezinnen over verschillende hulpverleningsorganisaties heen. Baby’s en jonge kinderen kunnen niet wachten!

Op 6 februari 2020 organiseert Sig de workshop IMH: praktijk & diagnostiek waar deelnemers de kans krijgen een aantal casussen te bespreken volgens de Infant Mental Health-visie. Meer info en een link naar de pagina volgt in het najaar.
 

Door wie?

Dr. Marijke Vandepitte
Kinder- en jeugdpsychiater, psychodynamisch therapeut, Infant Mental Health specialist
tewerkgesteld in WINGG, MFC de Berkjes en privé praktijk
 

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor de allerkleinsten en hun zorgfiguren
 

Over wie?

0-3 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140