Hoe verbinden we aanleg en context?

Bekeken via de invalshoeken ‘Regulatie’, ‘Hechting’ en ‘Geweldloos Verzet’

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Pasen
Wanneer 09/04/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 01/04/2019
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Kinderen / zorgcontext / hechting / geweldloos verzet / regulatie
 

Inhoud

We vertrekken vanuit een integratieve visie op de ontwikkeling van het kind én van de ouders  of andere zorgfiguren. Een kind beschikt over aanlegfactoren die sterk bepaald worden door genetica, het leven in de baarmoeder, de periode rond de geboorte en de eerste levensjaren. Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen niet zo ‘maakbaar’ zijn dan wel eens gedacht wordt. Bovendien heeft één op de vijf kinderen een eerder ‘aparte’ ontwikkeling. Deze studiedag handelt dan ook in het bijzonder over deze doelgroep, zodat die kinderen maximaal de kans zouden krijgen om hun sterktes te ontwikkelen en te leren omgaan met hun kwetsbaarheden.

Er is geen groei mogelijk zonder vorm van relatie: je kunt ook zeggen dat er geen relatie is zonder vorm van hechting. De eerste drie levensjaren zijn heel bepalend voor het dominante type van hechting in de verschillende relaties die nadien aangegaan worden. Toch benadrukken we dat we gehechtheid best altijd breed benaderen en in een dynamisch perspectief en wisselend ten opzichte van verschillende zorgfiguren. De ontwikkeling van de zorgcontext is evenzeer een verhaal van sterktes en kwetsbaarheden. Zich hiervan bewust zijn en inzicht verwerven, daaraan kan gewerkt worden. Dit maakt dat de ontwikkeling van de zorgcontext dynamischer, meer ‘maakbaar’ en meer aanpasbaar is dan de kwetsbaarheden van het kind.

Tijdens deze studiedag wordt deze visie concreet behandeld aan de hand van de invalshoeken ‘Regulatie’, ‘Hechting’ en ‘Geweldloos Verzet’.
 

Door wie?

Dr. Peter Nordin
Medisch Psychopedagogisch Centrum Kinderen Centraal (www.kinderencentraal.be)
Kinder- en jeugdpsychiater

Oprichter/bezieler van het Medisch Psychopedagogisch Centrum Kinderen Centraal, onder meer opleiding gevolgd over Geweldloos Verzet aan de International NVR-school te Tel Aviv


Voor wie?

Iedereen die met kinderen van alle leeftijden leeft en/of werkt:
begeleiders, therapeuten, (zorg)leerkrachten enz.
 

Over wie?

0 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen


Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140