Autisme in het gezin

Aanpak van veelvoorkomende probleemgedragingen en dynamieken - 2019/127

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Herfst
Wanneer 31/10/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 25/10/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u
Ik schrijf me in

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Probleemgedrag / autisme / gezin
 

Inhoud

Het gezin is voor kinderen met autisme een uitdagende omgeving: ze worden er geconfronteerd met complexe sociale interacties, en emotionele en relationele dynamieken. Bovendien kunnen sommige gezinssituaties (bv. maaltijden) erg prikkelrijk zijn. En tenslotte wordt er van hen verwacht dat ze er oefenen met het onder de knie krijgen van belangrijke vaardigheden zoals zelfzorg, leren samenspelen en hun vrije tijd zinvol invullen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele kinderen met autisme thuis soms probleemgedrag vertonen.
 

Dat probleemgedrag kan heel verschillende vormen aannemen. Het staat ook niet op zichzelf, maar is ingebed in een patroon van reacties van de andere gezinsleden: er ontstaat een hele gezinsdynamiek en voor de behandeling is het belangrijk om zich op die hele dynamiek te richten en niet alleen op wat het kind met autisme doet.
 

Tijdens deze studiedag schetsen we eerst een algemeen kader om probleemgedrag bij kinderen met autisme te begrijpen. Nadien bespreken we acht herkenbare problemen en dynamieken die vaak voorkomen in gezinnen met een kind met autisme: zelfbepalend gedrag, weerstand tegen veranderingen, moeilijke aanpassing aan gezinsritmes, conflicten met brussen, het gezin als vluchtheuvel, splitsing in het gezin, pubers met autisme en ouders met autisme.
 

Door wie?

Wilfried Peeters

Yuneco combi (mobiel kinderpsychiatrisch team voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking)
Lector in de banaba autisme (AP-hogeschool Antwerpen)

Psycholoog

Werkt sinds 1992 met kinderen en jongeren met autisme en hun gezinnen


Voor wie?

Iedereen die beroepsmatig ouders of gezinnen met een kind met autisme begeleidt.
 

Over wie?

0 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen


Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Ik schrijf me in

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140