ADHD en ASS in jongvolwassenheid

Richtlijnen en 'good practices' voor transitiezorg - Code 078
Thema
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 078
Wanneer 23/10/2018
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 100,00 - € 85,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 19/10/2018
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

ADHD / ASS / transitiezorg / jongvolwassenheid (18-25 jaar)
 

Inhoud

Jongvolwassenheid (18-25 jaar) is een uitdagende periode voor personen met ADHD en ASS. Ze komen stilaan op eigen benen te staan, hebben toekomstkeuzes te maken en worden geacht om te voldoen aan allerlei maatschappelijke verwachtingen. Doorheen deze fase is er bij deze jongvolwassenen echter sprake van een grote kwetsbaarheid: hun complexe symptomatologie blijft aanhouden (of wordt complexer door het voorkomen van nieuwe symptomen), er is een aanzienlijke kans op het ontwikkelen van bijkomende (comorbide) problematieken en hun vertrouwde netwerk van professionele zorg- en/of ondersteuningsfiguren verandert of valt weg doordat ze de transitie maken van kind-jongerenzorg (KJZ) naar volwassenenzorg (VZ).

We focussen op deze transitiefase en besteden specifieke aandacht aan de plaats van behandeling en begeleiding. Eerst worden ADHD en ASS in de jongvolwassenheid besproken vanuit een ontwikkelingsperspectief (symptoom-evolutie, onderliggende mechanismen die de transitie van KJZ naar VZ bemoeilijken, prevalentie en comorbiditeit). Daarna gaan we dieper in op transitiezorg; vanuit een algemeen kader en domeinoverstijgend (ook onderwijs, tewerkstelling en zelfmanagement) en toegespitst op ADHD en ASS. We sluiten af met richtlijnen en ‘good practices’ voor transitiezorg aan personen met ADHD en ASS. Specifieke aandacht is er voor assessmentmateriaal, tools en methodieken (zoals toekomstgericht plannen) om de transitiezorg optimaal te realiseren. We werken met voorbeelden en casusmateriaal.

 

Door wie?

Prof. dr. Dieter Baeyens
Klinisch psycholoog
Zijn onderzoeksfocus ligt op interventies bij ADHD en ASS doorheen de ontwikkeling.
Zijn klinisch werk (met jongvolwassenen) verricht hij op PraxisP.

Sarah Clauwaert
Orthopedagoog
Haar onderzoeksfocus ligt op transitiezorg,  jongvolwassenheid en ASS. Beide sprekers zijn verbonden aan de Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van KULeuven.


Voor wie?

Professionele hulpverleners die beroepshalve betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van jongvolwassenen (18-25 jaar) met ADHD en/of met ASS
 

Over wie?

18 - 25 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Accreditering werd aangevraagd i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen


 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS