Over (het) leven (028)

Sociale leerverhalen voor (rand)normaal begaafde kinderen met autisme

Praktisch
Auteur(s) Hilde Cornelis en Ilse Van Beversluys Over (het) leven  (028)
Prijs € 68,00
Extra 2009 - ringmap + cd-rom (aangevulde en herziene versie) - 284 pagina's
ISBN 9789058730522
Categorie Autisme (ASS)
Bestellen

Korte inhoud

De werkbundel Over (het) leven bevat een verzameling sociale leerverhalen die vanuit de praktijk tot stand is gekomen. Sociale leerverhalen vormen een onmisbare hulp bij sociale competentietrainingen van kinderen met autisme en een normale tot randnormale begaafdheid. Ze geven hen inzicht in het sociale verkeer. De sociale leerverhalen in deze bundel (bedoeld voor kinderen van ongeveer zes tot twaalf jaar) gaan over communicatie, sociale interactie, een aantal maatschappelijke thema’s en gedrag in een specifieke context (nl. de klas). Verder zijn een aantal quizzen en ganzenbordspelen opgenomen. Beide methodes blijken een uitstekend middel te zijn om de aangeleerde kennis en vaardigheden te toetsen en in te oefenen. De verhalen in Over (het) leven zijn uitgewerkt in twee versies: één met tekeningen (voor jonge kinderen) en één zonder (voor oudere kinderen met een hoger taalniveau).

>> Voorbeeld van een sociaal leerverhaal

De basisversie uit 2004 is ondertussen aangevuld met 29 sociale leerverhalen. Bij de aanvulling is veel meer ruimte gelaten voor de eigen inbreng van de kinderen. Heel vaak wordt gevraagd of verwezen naar eigen belevingen en persoonlijke invullingen. Dit zorgt er enerzijds voor dat de leerverhalen nog meer worden geïndividualiseerd. Anderzijds benadrukt het de interindividuele verschillen. Door hun antwoorden naast die van de anderen te leggen, zien de kinderen dat iedereen anders denkt, beleeft of aanvoelt.

De herziene en aangevulde versie van Over (het)leven bevat een bijbehorende digitale versie op CD-rom, die het mogelijk maakt de verhalen zelf aan te passen aan de individuele noden.

>> Doe wat je leest. Begrijpen en uitvoeren van geschreven opdrachten voor kinderen met autisme (van dezelfde auteurs)

Bestellen

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140