Signaal Digitaal - 2021 - nr. 1 (artikel)

Communicatie-ondersteuning bij volwassenen met ernstige afasie
Auteur Frank Paemeleire, Lieselot Moerkerke & Laura Fierens
Prijs € 0,00
Extra 15 pagina's
ISBN ISSN 07786026
Categorie Hersenletsel (NAH)
Korte inhoud

Signaal Digitaal 2021 - nr. 1

Communicatie-ondersteuning bij volwassenen met ernstige afasie: GLOBAMIX als toolbox om restvaardigheden te exploreren (Frank Paemeleire, Lieselot Moerkerke & Laura Fierens)

Abstract artikel

Personen met ernstige afasie betekenen een grote uitdaging in de NAH-revalidatie. Door de problemen met het begrijpen en uiten van taal, kunnen deze personen minder inbreng hebben in hun behandeling en hun communicatiestoornissen hebben een grote invloed op de zelfredzaamheid en de levenskwaliteit. Het lijkt dan ook logisch om communicatie-hulpmiddelen bij deze doelgroep in te schakelen. Vanuit de praktijk weten we echter dat dit vaak een grote tijdsinvestering vergt en dat het gebruik ervan in dagelijkse situaties vaak bedroevend laag is.

In dit artikel lichten we het net verschenen werkboek GLOBAMIX (Paemeleire & Moerkerke, 2020) toe. GLOBAMIX is een uitgebreide toolbox waarmee de communicatieve restvaardigheden van deze personen in kaart gebracht kunnen worden. We presenteren ook de resultaten van het onderzoek van Fierens (2019) waar negen Vlaamse personen met ernstige afasie uitgebreid getest werden met het werkboek. Ten slotte formuleren we op basis van de literatuur en onze eigen klinische ervaring een aantal adviezen voor de praktijk in verband met communicatie-ondersteuning bij personen met ernstige afasie.

Download hier het artikel in PDF

CONTACTEER ONS