Terugblik NMT-congres te Mechelen

15/juni/2022

 

Op 31 maart en 1 april 2022 was het dan zover: eindelijk kon het langverwachte, en meerdere keren uitgestelde, NMT-congres (Neurosequential Model of Therapeutics) in het Diocesaan Pastoraal Centrum te Mechelen van start gaan. Graag geven wij Eva Kestens, kinderpyschiater bij ter Wende-Espero, het woord voor een terugblik op dit geslaagde congres.

Voor velen was het lang geleden dat het nog eens kon: samenzitten met meer dan tweehonderd mensen in een aula, collega’s van over het hele land na lange tijd terugzien, samen lunchen, napraten en inspiratie opdoen. Allemaal in levende lijve. Niet langer achter dat scherm. De sfeer voelde dan ook bijna uitgelaten. Overal lachende en enthousiaste gezichten.

De eerste dag stond volledig in het teken van het theoretisch kader van NMT en de praktische toepassing ervan. Deze dag werd nagenoeg volledig door de collega’s van OBC ter Wende-Espero verzorgd. Tussendoortjes zoals een moment lichaamspercussie kon niet ontbreken. We sloten de eerste dag dan ook af met een samenzang. De melodie van het lied klinkt nog steeds na in onze hoofden.

Tijdens de tweede dag was het tijd voor allerhande inspirerende praktijken die aansluiten bij het NMT-denken. Ook hier stond ervaringsgericht leren bij verschillende workshops centraal. Ondanks de sneeuw op 1 april hing er warmte in de lucht.

Als afsluiter kregen enkele jongeren van Cachet vzw het woord. Totaal verdiend kregen zij een staande ovatie. Wat een moed om zo kwetsbaar, open en kritisch te zijn over hun traject en de hulpverlening. De jongeren werden door het publiek op handen gedragen. Er werd gelachen, maar ook stilletjes gezwegen wanneer ze de aanwezige hulpverleners een pijnlijke waarheid voorschotelden. Wat kunnen we veel leren van deze moedige jonge mensen!

Vorming geven is van vele collega’s in ter Wende- Espero duidelijk een tweede natuur geworden. Daarom werd er met een kleine groep nu ook echt een vormingsteam uit de grond gestampt. De spin-off ‘Kiem’ werd dan ook op het congres onder het doopvont gehouden. Bij Kiem kan je vanaf nu ook terecht met vragen voor vorming en supervisie (individueel of voor teams). Meer info vind je op de website: www.kiem.team.

Voor wie er niet bij kon zijn en wat meer wil weten over NMT: alvast deze link
Interessant artikel: Inspelen op kernprincipes hersenontwikkeling helpt kind vooruit

Delen

CONTACTEER ONS